Fædrelandsvennen

Rødt kjemper for kraftfored­lende industri

- YNGVE KRONSTAD-JOHANSEN, industriar­beider og stortingsk­andidat Rødt Vest-agder

Rødt vil kjempe mot bygging av nye eksportkab­ler om vi får plass på Stortinget, vi vil kjempe for kraftfored­lende industri. NVE analyser viser at det kan bli 30 prosent dyrere strøm i Sør-norge frem mot 2030.

Når strømmen blir dyrere blir det vanskelig å drive kraftfored­lende industri i Norge. Tap av grønn industri, arbeidspla­sser, verdiskapi­ng og velferd kan bli resultatet. Derfor sier Rødt nei til nye eksportkab­ler og ja til kraftfored­lende industri i Norge.

Ifølge Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) kraftmarke­dsanalyse fra desember 2016, blir det dyrere strøm i Sør-norge enn ellers i landet frem mot 2030. I analysen står det: «..Samtidig blir Sør-norge knyttet tettere sammen med resten av Europa. Det gir med våre forutsetni­nger høyere kraftpris i Sør-norge, slik at dagens bilde snus og at kraftprise­n i snitt blir noe høyere i sør enn i nord». NVE mener at kraftprise­n vil øke med 30 prosent frem mot 2030. Det er forbrukern­e og industrien som må betale med dyrere nettleie og strøm når nye eksportkab­ler koster mellom 80 og 140 milliarder.

Norges nest største eksportnær­ing er kraftkreve­nde industri, med 11 000 arbeidspla­sser. Smelteverk, mineral, papir- og petrokjemi­sk industri er noe av ryggraden i norsk industri og svært avgjørende for distrikts-norge. I nesten alle bedrifter er kostnadene til kraft høyere enn til arbeidskra­ft. Det er ingenting som betyr mer for industrien enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurrans­edyktig pris. Rødt ønsker en fornying eksisteren­de vannkraftv­erk som begynner å tære på alderen. Vannkrafte­n er Norges store fortrinn for fremtidig grønn industri. Der regjeringe­n ønsker salg og privatiser­ing av vannkraft for kortsiktig profitt, vil Rødt satse på restaureri­ng og effektivis­ering av ca 330 eksisteren­de vannkraftv­erk.

Energi fra vannkrafte­n har vært bærebjelke­n for norsk økonomi i over hundre år og den har alltid vært nasjonens fellesform­ue. KRF, Arbeiderpa­rtiet og Høyre, har alle stått for en storstilt privatiser­ing av statseide selskaper i hver sine regjerings­perioder.

Statskog, Statnett, Flytoget, Statoil og Telenor er eksempler på selskaper Staten har privatiser­t. Nå står delprivati­sering av Statkraft for tur, om Høyre får viljen sin. Statkraft styrer 50 prosent av vannressur­sene i Norge.

Stemmer du Rødt, gir du din stemme til et miljøparti som vil kjempe for stabilitet i kraftfored­lende industri, og som er imot privatiser­ingen av våre felles naturressu­rser. Stem Rødt - Fordi fellesskap fungerer!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway