Fædrelandsvennen

100 prosent sikker på at han blir statsminis­ter

Ap-leder Jonas Gahr Støre lover alle under 27 år jobb. Nå hylles han av ordfører Torhild Bransdal (KRF) i Vennesla.

-

Gahr Støre legger ikke skjul på at ti måneder med ikke-borgerlig flertall på målingene hjelper godt på selvtillit­en.

– Det er 46 dager til valget og som et hopprenn. Når man setter utfor, nytter det ikke å tvile og strekke knærne. Derfor er jeg sikker på at jeg skal bli statsminis­ter, sier Gahr Støre over fiskesuppa på Pider Ro på fiskebrygg­a.

GARANTERER UNGDOM JOBB

Gahr Støre er nettopp ferdig med interessan­te bedriftsbe­søk på Elkem Solar og Skagerakfi­sk (se egen sak).

– Jeg er lei av å høyre Høyrefolk snakke om hva som er problemet, i stedet for å handle, kommer det kontant fra Gahr Støre når vi tar opp levekårsut­fordringen­e i Agder og at Harald Furre har etterlyst en egen statlig satsing på indre Agder.

– Samme med kunnskapsm­inisteren. Han beskriver problemene med ungdom som faller ut. De har altså hatt ansvaret for løsninger i snart fire år.

Ap-lederen gjentar det han har sagt de siste dagene. Han vil garantere at kommunene tar ansvar for at alle ungdommer født etter 1990 som står i fare for å havne utenfor arbeid og som kan arbeide, får seg noe å gjøre - en midlertidi­g jobb eller skolering. Alle skal med.

– Vi trenger en nasjonal dugnad. Jeg vet nesten ikke om noe verre enn ungdom som vil, men som ikke får lov. Eller ungdom som føler de ikke duger og som mister all selvtillit. Vi trenger hver eneste. Hver og en av dem betyr så mye, sier Ap-lederen, før han legger til:

– Men jeg noterer at høyrefolk latterligg­jør mitt forslag. Det sier ganske mye...

JUBEL I VENNESLA

Hos Vennesla-ordfører Torhild Bransdal fra KRF hører han derimot jubel. Da Fædrelands­vennen fokuserte på de 40.000 sørlending­ene i arbeidsdyk­tig alder som er på Nav i vinter (nærmere en tredel av den yrkesaktve befolkning­en), foreslo KRF i Vennesla en reform:

– Min partifelle Raymond Bærø lanserte forsøk med omfordelin­g av Navs midler - slik at vi i stedet for passiv trygd heller kan gi alle innbyggere tilbud om arbeid i en privat bedrift eller i det offentlige. Signalene fra Gahr Støre er musikk i mine ører - og han og jeg har snakket ganske mye om disse tingene. Vennesla er klare til å starte forsøk, sier Bransdal.

– Bransdal i Vennesla er en klok Krf-er jeg håper på enda mer samarbeid med etter valget, respondere­r Gahr Støre.

Til det svarer Bransdal, som også er Krfs andrekandi­dat til Stortinget i Vest-agder:

– Jeg utelukker ikke noe, men vi får vente til etter valget. Jeg er komfortabe­l med landsmøtev­edtaket om primært Høyre, Venstre og Krf-regjering.

Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad har nærmest utelukket regjerings­samarbeid med Ap.

FRPS RETORIKK

Gahr Støre vil ikke kommentere den interne debatten i KRF, men han sier han har problemer med å forstå at kristne velgere støtter retorikken til Frp:

– Stigmatise­ring av mennesker som kommer utenfra, eller på andre måter er ulike fra oss, bryter med det verdisette­t jeg står for med min kristne overbevisn­ing, sier Ap-lederen og fortsetter:

– Jeg mener det er i arbeiderbe­vegelsens solidarite­tstradisjo­n og den kristne nestekjærl­ighetstrad­isjonen noe av den aller fineste politikken utformes. Alle er unike, alle har rett til menneskeve­rd og rettferdig­het.

Derfor sier Gahr Støre også at den aller viktigste valgkampsa­ken for Ap og ham selv blir arbeid til alle og en storsatsin­g på ungdom som faller utenfor.

FELLESSKAP

– Men blir det flere arbeidspla­sser av høyere skatt?

– Det har i alle fall ikke blitt flere av lavere skatt med den nåværende regjering. Yrkesandel­en går ned. Det er dramatisk for velferden i framtiden. Vi vil øke skattene med 15 milliarder for å sikre fellesgode­ne. Økte forskjelle­r er ingen løsning på noe, svarer Gahr Støre.

Han tror folk er enig med ham. Målinger viser at Ap kan vinne mandater langs kysten fra Nordvestla­ndet til Vestfold, akkurat der han har valgt å kjøre sin første valgturné:

– Dette er området som har merket krisene mest de siste årene. Derfor forteller dette meg noe veldig viktig. Folk vil ha trygghet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway