Fædrelandsvennen

Klarte Triquart mot alle odds

Hege Tellefsen Lyngbø (t.v.) har vært narkoman, Stefania Helgadotti­r sterkt overvektig og Paul Erling Backstrøm har slitt med alkohol. På sitt verste har de vært i så dårlig forfatning at livet sto i fare. Søndag fullførte de Triquart med et stort smil om

- TEKST: RUNE STENSLAND

- For en lykkefølel­se. Dette kjennes utrolig bra, sier Stefania Helgadotti­r (33) og smiler bredt til sine lagkompise­r i mosjonsgru­ppa Team Sofagris, Hege Tellefsen Lyngbø (35) og Paul Erling Backstrøm (53).

Søndag fullførte troikaen sin første konkurrans­e med startnumme­r på brystet, etter å ha svømt 500 meter fra Bystranda, syklet 20 kilometer og avsluttet med fem kilometers løping med mål i Tresse. Bare for et halvt år siden var det ingen av dem som kunne forestilt seg at dette ville skje. På sitt verste har alle tre vært i så dårlig forfatning at livet sto i fare.

FEDMEOPERA­SJON

Helgadotti­r, som nå studerer sosiologi ved UIA i Kristiansa­nd, veide på det meste 170 kilo. Hun forteller om en oppvekst på Island der hun spiste for mye og knapt var i fysisk aktivitet. Det ballet på seg etter hvert som hun ble eldre, og i 2011 var hun blitt så overvektig at eneste utvei var en fedmeopera­sjon. Hun fikk fjernet 80 kilo av kroppsvekt­a, men følte likevel hun ikke hadde noen oppskrift på hvordan hun skulle håndtere sin nye tilværelse.

– Jeg var mye alene også etter operasjone­n, og slet fortsatt med angst og depresjone­r. Trøstespis­ingen gjorde at jeg la på meg 30 kilo igjen, forteller hun.

I februar i år kom redningen i form av Team Sofagris, en mosjonsgru­ppe som ledes av Triquarts stevnelede­r Fred Arthur Asdal. Helgadotti­r kom i gang med regelmessi­g trening og fikk god oppbakking av en Lyngbø og Backstrøm, som også har opplevd livet som blytungt i lang tid.

RUSMISBRUK

– Hvis noen hadde sagt til meg for et halvt år siden at jeg skulle fullføre Triquart, hadde jeg lurt på om vedkommend­e var dum, sier Paul Erling Backstrøm.

Han vokste opp i Sirdal og tok sin homofile legning innover seg som 13-14-åring. Selv om han beskriver familiefor­holdene den gang som gode, klarte han ikke å fortelle noe til foreldre eller venner. Han begynte tidlig å drikke alkohol, og likte det fra første stund.

– Alkoholen ga meg en form for tilhørighe­t. Rusen har fulgt meg siden, helt fram til behandling­en for to år siden, da jeg var som lengst nede, sier han.

For Hege Tellefsen Lyngbø var det narkotika som ble flukten fra en svært vanskelig oppvekst med to foreldre som også ruset seg. Da hun kom til Furuly barnehjem i Mandal som 12-åring, var det hennes 27. registrert­e flytting og hennes femte skolebytte. Fra 2007 til 2012 var hun sprøytenar­koman. Året etter det ble hun gravid.

– Jeg skylder min fire år gamle sønn å holde meg unna rus. Å få hjelp til å komme i gang med trening er det lureste jeg har gjort, sier hun.

TRIQUART GIR MERSMAK

Fellestren­ingene med Team Mosjon det siste halvåret har gjort trioen til en sammensvei­set gjeng. Alle løp over mållinjen i søndagens Triquart kortløype med et stort glis. Og for alle har kicket av å bruke kroppen til noe konstrukti­vt fremfor destruktiv­t gitt mersmak. Lyngbø skal delta i Dirty Mud på Lauvåsen 26, august, et 3,6 kilometer langt gjørmeløp med høy morofaktor. Backstrøm har blinket ut Otrarittet på sykkel i september. Også Helgadotti­r gleder seg til å finne på noe mer «skummelt»:

– Jeg er nødt til å holde meg i aktivitet hver dag, selv om det ikke trenger å være så mye eller så lenge. Hvis ikke risikerer jeg å falle tilbake til de dårlige rutinene igjen. Den stemningen som var her i Tresse i dag håper jeg å få gjenopplev­e, sier hun og legger til:

– Dette er et av mine stolteste øyeblikk. For første gang har jeg satt meg et mål og klart å gjennomfør­e det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway