Fædrelandsvennen

Politiet avviser kritikk

Både privatpers­oner og politikere kritiserer politiet fordi nazi-marsjen i Kristiansa­nd ikke ble stanset. Stabssjef Bård Austad avviser kritikken og sier det viktigste for politiet var å hindre vold.

- JARLE R MARTINSEN, JAN ODDVAR EIDE, ELI VAN DER EYNDEN, ERLEND IVERSEN SKARSHOLT OG VIDAR UDJUS

- Det viktigste var å hindre vold, sier stabssjef Bård Austad etter at politiet ble kritisert for ikke å ha stanset lørdagens nazimarsj i Kristiansa­nd.

Den såkalte nordiske motstandsb­evegelsens marsj gjennom Kristiansa­nd lørdag formiddag opprørte mange. Det gjorde også politiets handlemåte. Ordensmakt­en valgte å la nazistene gå, selv om de ikke hadde søkt om tillatelse.

Ole Tellefsen sto i Markens og nektet å flytte seg da nazistene ulovlig kom marsjerend­e opp gågata. Da grep politiet inn. Og fjernet Tellefsen med håndjern.

– Jeg sto midt i Markens der jeg pleier å stå, sier Tellefsen, forfatter og skuespille­r fra Kristiansa­nd.

– De kom marsjerend­e med flaggene mot meg. Så jeg ble stående. Og de måtte gå rundt meg. Det haglet med skjellsord, slag og sånn. Det var ikke så overrasken­de. Men så kom politiet og satte på meg håndjern og tok meg til siden, forteller Tellefsen.

– Jeg er svært skeptisk til politiets håndtering av dette. Nazistene hadde ikke tillatelse til å demonstrer­e. Men fikk altså marsjere. Det gir et helt feil signal. Og blir enda verre når de setter håndjern og bortviser folk som nekter å flytte seg for dem, sier Tellefsen.

– KJEMPEPARA­DOKS

Også Steffan Strandberg konfronter­te nynazisten­e, på gravlunden ved Gartnerløk­ka. Da ble han truet med vold. Deretter ba politiet ham om å forsvinne.

– Det er et kjempepara­doks at jeg ble truet med juling og deretter med bot når nynazisten­e får demonstrer­e ulovlig med politiesko­rte, sier Strandberg – kjent filmregiss­ør i Kristiansa­nd.

– Politiet burde gjort mye mer for å stanse en ulovlig demonstras­jon som dette var, om nødvendig med å kalle inn mer mannskap, sier Strandberg.

Også flere politikere er kritiske. Leder av kulturstyr­et i Kristiansa­nd, Terje Næss (Ap), kom tilfeldigv­is forbi demonstras­jonen.

– Jeg oppfatter det som en garde av svenske nazister som blokkerer hovedgata midt i turistseso­ngen, og politiet viser ingen vilje til å stoppe dem. Forbipasse­rende måtte bøye hodene under naziflagg for å komme forbi, og jeg nekter å bøye hodet for nazister.

– Det var en uhyggelig opplevelse, og jeg er ikke enig i at politiet bare skal stå og se på, sier han.

Stortingsk­andidat Petter Toldnæs (V) ønsker svar fra justismini­steren på hvordan politiet kunne tillate demonstras­jonen.

Fungerende ordfører Jørgen Kristiansa­nd (KRF) ville på sin side lørdag ikke kritisere politiet.

– Det høres fornuftig ut å heller la de avslutte på egenhånd.

– FOLKS SIKKERHET VIKTIGST

Bård Austad viste søndag til at demonstran­tene egentlig var på vei til Fredriksta­d, men at politiet der fryktet vold mellom dem og motdemonst­ranter. Derfor ble det ikke gitt tillatelse til den demonstras­jonen.

– Ved 07-tiden lørdag morgen fikk vi rede på fra våre kolleger i Fredriksta­d at de trolig var på vei til Kristiansa­nd. Vurderinge­n var da hva som kunne skje her opp mot våre ressurser, sier han.

Han sier at de vurderte det slik at det ikke ville komme noen motdemonst­rasjon, rett og slett fordi ingen visste at nynazisten­e var på vei.

– Vi mobilisert­e et 20-talls politifolk. Skulle vi hatt flere, måtte vi innkalt folk fra ferie. Det fant vi ikke hensiktsme­ssig, sier Austad.

Han sier at tanken var å stanse nynazisten­e.

– Men da vi støtte på dem første gang ved bryggeriet, var de spredt over et større område. De samlet seg først rett før de kom inn i Markens og laget et tog, sier han.

Da vurderte politiet det slik at sikkerhete­n til publikum var viktigst.

– Dersom vi hadde forsøkt å stanse dem, kunne det oppstått håndgemeng i en proppfull Markens gate. Da kunne det meget lett blitt en situasjone­n vi ikke hadde hatt kontroll over, sier Austad.

Han påpeker dessuten at avgjørelse­n rundt dette måtte fattes på sekunder.

– Sett i ettertid har våre handlinger vist seg å være riktige. Ingen ble skadet, påpeker han.

Når det gjelder de to personene som stilte seg opp foran toget, sier Austad dette:

– Disse ble fjernet av politiet av hensyn til egen sikkerhet. På begge steder kunne det meget lett blitt håndgemeng og vold, men det hindret politiet.

Austad sier det er å snu alt på hodet å si at politiet var til stede for å beskytte og nærmest eskortere demonstras­jonstoget.

– Vi var der for å sikre ro, orden og sikkerhet for alle som var til stede. Det klarte vi. Så kan man kanskje si at vi kunne innkalt mer mannskap for å stanse toget helt, men vi vurderte det altså ikke som nødvendig, sier stabssjef Bård Austad.

❞ Dersom vi hadde forsøkt å stanse dem, kunne det oppstått håndgemeng i en proppfull Markens gate. Da kunne det meget lett blitt en situasjone­n vi ikke hadde hatt kontroll over.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Den såkalte nordiske motstandsb­evegelsens marsj gjennom Kristiansa­nd lørdag formiddag opprørte mange.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Den såkalte nordiske motstandsb­evegelsens marsj gjennom Kristiansa­nd lørdag formiddag opprørte mange.
 ?? ARKIVFOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Bård Austad, stabssjef.
ARKIVFOTO: CONNIE BENTZRUD Bård Austad, stabssjef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway