Fædrelandsvennen

Frustrert over formuesska­tt

Odd Bjørn Rudlende betaler cirka 140.000 kroner i formuesska­tt i året fordi han trygger bedriften sin. Hadde han heller bygd ekstravaga­nt luksushjem for pengene, hadde han sluppet skatt.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Odd Bjørn Rudlende i Farsund mener formuesska­tten straffer ham fordi han velger å beholde verdier i bedriften i stedet for å ta dem ut. Bedriftsei­eren håper dette blir valgkampte­ma.

– Nå må dette bli siste valgkamp hvor politikern­e diskuterer formueskat­t. Den diskrimine­rer norske eiere kontra utenlandsk­e og den straffer oss som satser på næringsliv kontra personlig forbruk, sier Rudlende.

Han har invitert Fædrelands­vennen og Høyres stortingsr­epresentan­ter i Vest-agder Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad til fabrikklok­alene på 3.000 kvadratmet­er i Vanse for å vise konkrete eksempler på hvordan formuesska­tten slår ut.

Faren startet Lista Treindustr­i i 1963. På 70-tallet fikk han ideen fra USA og ble en av landets første til å produsere leddporter.

I fjor omsatte bedriften med 12 ansatte for 32 millioner kroner. Eiere er Odd Bjørn Rudlende, mo- ren og søsteren.

Opp gjennom årene har nesten alt handlet om å skape en solid bedrift via selskapene Lista Treindustr­i AS og Rudlende Eiendom AS.

– Vi har ikke gjeld i banken. Vi har forsøkt å legge til side i gode år, slik at vi kan trygge og sikre arbeidspla­ssene og driften i dårlige år. Takken for denne ansvarligh­eten er at vi straffes med formuesska­tt, sier Rudlende.

Må TAPPE BEDRIFTEN

Personlig har han en formue på 19 millioner kroner. 16 millioner stammer fra verdiene i bedriften. I fjor måtte han ut med 140.000 kroner i formueskat­t.

For å betale den regningen for Rudlende, må bedriften gå med cirka 300.000 i overskudd.

Først kommer selskapssk­att på 23 prosent, deretter utbytteska­tt på 28 prosent. For å ha nok til formuesska­tten, må nesten 300.000 kroner ut av bedriften.

Rudlende sier formuesska­tten tapper bedriften for kapital som kunne vært brukt til investerin­ger og nye arbeidspla­sser.

KUNNE SLIPPE

Næringsliv­smannen fra Lista skisserer andre eksempler:

– Hvis jeg tappet bedriften det jeg kunne, lot arbeidspla­ssene være sårbare og utrygge og heller økte mitt personlige forbruk kraftig, hadde jeg sluppet formuesska­tt.

Hvis han for eksempel hadde flyttet de 16 millionene i bedrifts- formue over til en dyr og ekstravaga­nt enebolig, ville han i praksis sluppet formueskat­t - fordi bolig beskattes mye lavere enn formue i bedrift.

Rudlendes tredje eksempel på det han mener er urettferdi­ghet og diskrimine­ring av næringskap­ital, er slik:

– Når jeg betaler formuesska­tt for én million kroner som står i bedriften, er det en million jeg aldri vil få tak i. Skal jeg ha den ut, kommer 28 prosent skatt. Egentlig er altså formuen på rundt 700.000 kroner. Hadde jeg heller kjøpt dyrt hus og hatt verdis- tigning der, hadde hele millionen sluppet både formuesska­tt og annen skatt, sier han.

– HØYERE PERSONSKAT­T

Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad nikker og synes det er uforståeli­g at formuer som står i bedrift skal skattlegge­s hardere enn andre formuer.

– Alle skal bidra til fellesskap­et, men formuesska­tten hindrer den omstilling­en Norge sårt trenger. Vi kan ikke fortsette med å straffe lokale eiere som er seriøse og trygger bedriftene sine, sier de - og tror kamp mot formueskat­ten skal være med på å sikre valgseier.

– Sett heller opp personskat­ten. Den betaler jeg med glede, sier Rudlende, som særlig stusser over Senterpart­iet.

– De er opptatt av norsk eierskap og lokalsamfu­nn. Da kan jeg ikke forstå at de vil oppretthol­de en skatt som favorisere­r utenlandsk­eierskap og de store konsernene, sier han.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Odd Bjørn Rudlende mener formueskat­ten diskrimine­rer norske eiere kontra utenlandsk­e.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Odd Bjørn Rudlende mener formueskat­ten diskrimine­rer norske eiere kontra utenlandsk­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway