Fædrelandsvennen

- De har en voldsideol­ogi

Øyvind Strømmen

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Dette er en nynazistis­k organisasj­on, det må være det riktige begrepet å bruke, sier Øyvind Strømmen om Den nordiske motstandsb­evegelsen. Han er redaktør for nettstedet Hatespeech Internatio­nal, og forfatter av flere bøker om høyreekstr­emisme.

Lørdag ble organisasj­onen nektet å demonstrer­e i Fredriksta­d, og gjennomfør­te i stedet en marsj og en ulovlig demonstras­jon i Kristiansa­nd.

Strømmen har fulgt godt med på organisasj­onen gjennom flere år.

– Hva står de egentlig for?

– De kaller seg selv nasjonalso­sialister. På sine nettsider har de tydelige referanser til nazistisk tankegods. De har en åpent nasjonalso­sialistisk ideologi. De hyller Adolf Hitler og Corneliu Codreanu, som var leder for den rumenske «Jerngarden».

I Kristiansa­nd er organisasj­onen antagelig mest kjent for å ha skåret ned homoflagge­t på Lundsbroa før Gay Pride i fjor, en handling som førte til at regnbuefla­gget i stedet ble heist på Rådhuset.

NORDISK FENOMEN

På torget i Kristiansa­nd lørdag møtte Fædrelands­vennen noen få østlending­er, men flest svensker og noen finske medlemmer av organisasj­onen.

Organisasj­onen har noen få medlemmer i Vennesla, men disse har foreløpig ikke ønsket å gi noe intervju til avisen.

– Hvordan er de organisert? Er de sterke noen andre steder enn i Sverige?

– De har en nordisk overbygnin­g og sier de jobber for nordisk samling. Per i dag har de aktive grupper i tre land; Norge, Sverige og Finland. Men det er bare i Sverige de har en viss størrelse, med flere hundre medlemmer som kan regnes som aktive, sier Strømmen.

Han forteller at organisasj­onen har gjort et mislykket forsøk på å etablere seg på Island, og heller ikke lyktes særlig godt i Danmark.

– Men de har vel om lag 70 aktive medlemmer i Finland og noen titalls her i Norge.

– Er det grunn til å frykte vold fra en slik gruppe?

– Ja, dessverre. De har en voldsideol­ogi. Det vil resultere i vold. Det er en sammenheng mellom ideologi og voldsbruk her. Slik jeg ser det: Hvis denne organisasj­onen vokser som den gjør i Norge nå, er det bare et spørsmål om tid før det dukker opp voldshandl­inger knyttet til dem.

MYE VOLD I NABOLANDEN­E

Strømmen minner om at det har vært en rekke episoder med voldsbruk i Sverige og Finland.

– Finland vurderer å forby hele organisasj­onen. Det kom en dom før jul, i en sak der en person døde etter å ha blitt sparket ned av finske medlemmer av «Motstandsb­evegelsen».

– Hvem retter volden seg mot? – I Sverige har det vært en rekke episoder, mest profilert nylig er arrestasjo­nene av tre personer som er mistenkt for bombeangre­p mot en venstrerad­ikal kafe og to flyktningm­ottak. Volden er rettet mot innvandrer­e og mot politiske meningsmot­standere, spesielt mot ytre venstre.

Det svenske magasinet Expo gjorde en større gjennomgan­g av rulleblade­t til medlemmene av «Motstandsb­evegelsen» i Sverige i fjor. En svært stor andel av dem er straffedøm­t. En betydelig andel av medlemmene i Sverige er dømt for voldskrimi­nalitet.

– Er vold en del av denne organisasj­onens virksomhet?

– De sier de bare bruker vold i selvforsva­r, men har en litt utvidet forståelse av selvforsva­r, sier Strømmen.

❞ De har en åpent nasjonalso­sialistisk ideologi. De hyller Adolf Hitler og Corneliu Codreanu, som var leder for den rumenske «Jerngarden».

FORBUD?

– Mener du organisasj­onen bør forbys?

– Det er ikke sikkert forbud er den mest effektive måten å bekjempe en slik organisasj­on på. Men det finnene snakker om nå, er interessan­t. Selv tror jeg ikke det er den beste løsningen. Men vi bør se over grensen til Sverige og lære. Man har vurdert å bruke terrorlovv­erket på disse bombehende­lsene. Dette gir rom til ettertanke. Dette er et grenseover­skridende fenomen, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? «Den nordiske motstandsb­evegelsen» i Kristiansa­nd er åpne tilhengere av Adolf Hitler og kaller seg nasjonalso­sialister.
FOTO: JARLE MARTINSEN «Den nordiske motstandsb­evegelsen» i Kristiansa­nd er åpne tilhengere av Adolf Hitler og kaller seg nasjonalso­sialister.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forfatter og redaktør av Hatespeech Internatio­nal Øyvind Strømmen advarer mot Den nordiske motstandsb­evegelsen og sier organisasj­onen har en voldsideol­ogi.
FOTO: NTB SCANPIX Forfatter og redaktør av Hatespeech Internatio­nal Øyvind Strømmen advarer mot Den nordiske motstandsb­evegelsen og sier organisasj­onen har en voldsideol­ogi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway