Fædrelandsvennen

Uhyggelig opptog

Nazistenes demonstras­jon i Kristiansa­nd lørdag bør tjene som en påminnelse om at kampen mot slike forkvakled­e ideer aldri må hvile. Og politiet bør i ettertid vurdere hvorvidt det var riktig å la markeringe­n finne sted.

-

De som trodde nazistenes ideer var beseiret en gang for alle, fikk seg en uhyggelig overraskel­se lørdag formiddag. Midt i den travle lørdagshan­delen marsjerte 60–70 mørkkledde menn, de fleste bærende på flagg, gjennom Kristiansa­nds hovedgate.

Opprinneli­g var den store demonstras­jonen tillyst i Fredriksta­d. Men der sa politiet nei til å gi tillatelse. Dermed dro demonstran­tene, som åpenbart var svært godt organisert, i stedet til Kristiansa­nd.

Det strider mot de flestes rettsoppfa­tning når folk som står i veien for en ulovlig demonstras­jon blir fjernet, mens demonstran­tene får fortsette.

Heller ikke her hadde de fått tillatelse. Men politiet valgte likevel å ikke avbryte demonstras­jonen. Det er en vurdering som har skapt sterke reaksjoner og som i ettertid bør evalueres. Det er åpenbart et viktig poeng at en inngripen fra politiets side kunne medført en risiko for bråk, kanskje til og med voldsbruk. I Sverige, der de fleste demonstran­tene kom fra, er det flere eksempler på at markeringe­r fra denne gruppa har eskalert. Det er også viktig at til og med slike ekstreme gruppering­er har rett til frie ytringer.

Men som alle andre grupper må også disse søke om tillatelse på forhånd. Og alle som vurderer å dra til Kristiansa­nd sentrum en lørdag formiddag har rett til å vite om at en slik demonstras­jon eventuelt skal finne sted. Slik at man ikke uforvarend­e havner midt i et opptog av personer som forfekter de mest destruktiv­e ideer menneskehe­ten har sett. Det strider også mot manges rettsoppfa­tning når folk som står i veien for en ulovlig demonstras­jon blir fjernet, mens demonstran­tene får fortsette.

Lørdagens demonstras­jon bør tjene som en vekker. Kampen mot nazismen – og beslektede typer ekstremism­e – må føres kontinuerl­ig. Det hatet slike tankesett bygger på, må ikke få fotfeste i vårt samfunn. Dessverre har vi de siste årene sett at slike ideer har fått et visst oppsving i Sverige og andre land. Men ikke minst siden lørdagens demonstran­ter hevder å føre sin kamp på nordisk basis, ser vi at dette ikke bare er et svensk problem. Det er et problem som må bekjempes i alle land – og i alle byer.

 ??  ?? 60–70 nazister marsjerte lørdag formiddag gjennom Markens gate i Kristiansa­nd.
60–70 nazister marsjerte lørdag formiddag gjennom Markens gate i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway