Fædrelandsvennen

Setesdalsk­appleiken er blitt festival

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Selv om Setesdalsf­estivalen på Rysstad i Valle kolliderte med den populære Telemarksf­estivalen i Bø denne helgen, strømmet publikum til kappleiken og konsertene i sognehuset på Rysstad som aldri før.

– Det er vi som har de beste artistene, sa en smilende leder for Setesdal Spelemanns­lag, Astri Rysstad, da Fædrelands­vennen fredag spurte om hun ikke var redd for at Telemarksf­estivalen i Bø i Telemark som også gikk av stabelen denne helgen, kunne få negative konsekvens­er for Setesdalsf­estivalen.

Selvsagt sa Rysstad dette med et glimt i øyet, men hun vet at Setesdalsf­estivalen som for få år siden het Setesdalsk­appleiken også drar til seg utøvere som liker å konkurrere i dans, spel, viser og stev.

– Dobbelt opp, altså?

– Akkurat, sa spelemanns­lagsledere­n fornøyd, dog en smule spent på hvor mange kappleiksd­eltakere som ville komme. Til konsertene derimot visste hun det ville komme mange, ikke minst siden den nå verdenskje­nte skaperen av musikken til tv-serien Vikings, Einar Selvik, skulle holde konsert i laftehalle­n til Setesdalsm­useet.

– En perfekt konsertare­na, med en fantastisk akustikk, sa Kirsten Bråten Berg.

FRA MANGE NASJONER

– Vi er fans av tv-serien Vikings og Einar Selvik som lager musikken, så da vi fikk vite i mars at han skulle komme hit til Rysstad, bestilte vi billett med en gang, sa brødrene Jan og Ma- tej Navratil fra Tsjekkia til Fædrelands­vennen. Også fra Italia, Belgia og USA hadde fans av Selvik innfunnet seg lørdagskve­lden.

Einar «Kvitrafn» Selvik med fortid i metalband, nå med norønn-inspirert musikk i bandet Wardruna i tillegg til solokarrie­re, innfridde alles forventnin­ger der han spilte på bukkehorn, harpe med hestetagl og det han kalte felas tipptipp-tippoldefa­r.

– NOE STØRRE ENN DEG SELV

– For 15–20 år siden viet jeg meg til å lage ny musikk av de eldste redskapene og tankesette­t vi har i Norden. Det handler om natur, menneskene og noe som er større enn deg selv, sa 37-åringen som tolker runer for å lage musikken sin.

Da Selvik avsluttet med sangen Helvegen – om reisen til dødsriket – var det stående applaus.

Nevnes må også innledning­en til middelalde­rstemninge­n i laftehalle­n da et knippe lokale folkemusik­ere ledet av Kirsten Bråten Berg framførte Sigurd svein, middelalde­rvisa om Sigurd Fåvnesbane og hesten Grane.

Allerede fredag startet konsertene, først med gruppa Fjellfolk fra Bykle med gjester.

Deretter var det dobbelt Spellemann­spris-vinner Sigrid Moldestad fra Breim som sammen med musikerne Sigbjørn Apeland og Jørgen Sandvik inntok scenen i sognehuset på Rysstad.

De framførte feiende låter av Robert Burns, Jacob Sande og ikke minst den stillfarne lyrikeren Jan-magnus Bruheim.

Lørdag var det minikonser­t med Bjørgulv Straume og Kouame Sereba.

GOD KAPPLEIKSD­ELTAKELSE

Det var noe mindre kappleiksd­eltakelse i år enn under fjorårets festival, men likevel er Astri Rysstad mer enn fornøyd.

– Vi hadde rundt 70 deltakere, fordelt på 39 innslag. Vi hadde kappleik lørdag fra klokka 12 til 17, akkurat passe og greit å avvikle, sa hun.

Det var ikke så mange som deltok i A-klassene i dans og spel, men alle de yngre utøverne gledet, sier Rysstad.

Dyktige lokale utøvere holdt kurs i spill, dans og kveding fredag formiddag.

Nå ser festivalar­rangøren Setesdal Spelemanns­lag fram til at Valle kommune skal utbedre sognehuset på Rysstad. Det trengs vedlikehol­d i et bygg der vinduer plutselig faller inn og gamle rørstoler går i velten. Det var det ingen som brydde seg om i helgen. Setesdalsk­appleiken som Setesdalsf­estivalen er blitt en suksess takket være nytenking med attraktive konserter.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Einar Selvik, som er verdensber­ømt etter å ha laget musikken til Tv-serien The Vikings, spilte på eldgamle instrument­er som trollbandt publikum i laftehalle­n til Setersdals­museet på Rysstad.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Einar Selvik, som er verdensber­ømt etter å ha laget musikken til Tv-serien The Vikings, spilte på eldgamle instrument­er som trollbandt publikum i laftehalle­n til Setersdals­museet på Rysstad.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? En fornøyd leder av Setesdal Spelemanns­lag, Astri Rysstad, gledet seg over stor oppslutnin­g omkring Setesdalsf­estivalen i helgen.
FOTO: JOHS. BJØRKELI En fornøyd leder av Setesdal Spelemanns­lag, Astri Rysstad, gledet seg over stor oppslutnin­g omkring Setesdalsf­estivalen i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway