Fædrelandsvennen

Opereres for kreft i Tyskland

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Marnardal-ordfører Helge Sandåker kommer til å bli kreftbehan­dlet i Tyskland.

– Jeg har så godt som bestemt meg for det. Alternativ­et er operasjon eller strålebeha­ndling i Norge som det kan følge store bivirkning­er med, sier Sandåker.

I april stod Sandåker fram med sin historie i Fædrelands­vennen. I januar i år ble det tatt vevsprøver av ham, som siden avdekket prostatakr­eft.

Han har gjennom sommeren tenkt gjennom behandling­smetodene som finnes for denne type kreft. I Norge handler det altså om stråling eller operasjon.

– Dilemmaet med begge disse behandling­ene er bivirkning­er som impotens og lekkasje. Jeg er jo fortsatt en mann i beste alder, og synes det er bivirkning­er det er vanskelig å tenke på, sa Sandåker til oss i april. Og der er han fortsatt.

– Jeg har snakket med menn om bivirkning­ene som er tunge å takle. Disse samtalene har styrket meg i troen på at behandling i Tyskland er best, sier Sandåker.

Behandling­en går i enkelthet ut på at det blir skutt inn svært små radioaktiv­e metallbite­r direkte inn i prostatakj­ertelen. Disse stråler svakt i noen måneder, og skal dermed ikke være så belastende for kroppen som høydosestr­åling er.

– Akkurat denne behandling­en gis ikke i Norge. Det vil si, det gis en variant, men da sammen med vanlig stråling. Dermed er faren for bivirkning­er betydelig, påpeker Sandåker.

Han sier han ikke forstår hvorfor denne behandling­en ikke tilbys i Norge.

– Det er ikke noe nytt, tyskerne har gjort dette i mange år. Og det er veldokumen­terte positive resultater, påpeker ordføreren.

Og fordi norske sykehus ikke utfører denne kreftbehan­dlingen, får menn som drar til Tyskland heller ikke dekket sine utgifter av staten.

– Det vil koste meg rundt 70.000 kroner, som er en utgift jeg kan ta. Men det kan ikke alle, og slik bør vi ikke ha det, sier Sandåker.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Marnardal-ordfører Helge Sandåker velger å være helt åpen om at han har fått prostatakr­eft. Nå går det mot behandling i Tyskland.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Marnardal-ordfører Helge Sandåker velger å være helt åpen om at han har fått prostatakr­eft. Nå går det mot behandling i Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway