Fædrelandsvennen

Partileder­navnet fenger ingen

Vil man gi barnet sitt et unikt navn, gå for et partileder­navn. Det får lille Erna, Siv, Rasmus, Knut Arild, Trygve eller til og med Jonas trolig ha i fred.

- NTB

Heller ikke Trine, Bjørnar eller Audun har stått høyt i kurs de siste årene, hvis man ser på tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

– Det vi kan si ganske sikkert, er at ingen av dagens norske partileder­e ser ut til å ha bidratt til å øke popularite­ten til navnet sitt over tid, sier navneforsk­er Ivar Utne ved Universite­tet i Bergen til NTB.

Navnetrend­er går opp og ned i lange bølger med intervalle­r på rundt 100 år eller mer. Flere av fornavnene var allerede langt nede eller på vei ut av bruk da dagens partileder­e inntok rampelyset, og noen fornavn ser ut til å ha fått en ekstra dytt nedover når de kunne knyttes til en toppolitik­er.

UNDER SPERREGREN­SEN

Fornavnet til statsminis­ter Solberg (H) hadde sin storhetsti­d for rundt 100 år siden og har ligget på bunn i nesten en generasjon. Fire eller flere babyer må få navnet for at det skal havne i navnestati­stikken for et år. Erna har bare kommet seg over den sperregren­sen to ganger de siste 20 årene. Det til tross for at Erna er et tostavelse­s jentenavn som slutter på a, noe som har vært svært trendy i mer enn ti år.

Heller ikke Siv gjør det så bra. Navnet var på topp i 1967, så gikk det nedover. De fire årene før Siv Jensen ble parlamenta­risk leder i Frp i 2005, hadde navnet et lite oppsving, men etter det har også Siv slitt med å holde seg over fire nye Siv-er i året.

– Det kom et lite hopp da hun ble kjent rundt år 2000, kanskje var hun et friskt pust, men navnet falt igjen parallelt med at Siv Jensen ble leder av flere slag, knyttet til mer alvor, sier Utne.

U-SVING

Jonas Gahr Støre (Ap) og Rasmus Hansson (MDG) skiller seg ut ved at navnene deres var på vei opp da de begynte å bli profilert i mediene. Jonas-navnet hadde gjort det bra i flere år, og kunne fortsatt med det. Da Støre ble utenriksmi­nister i 2005, fikk han kallenavne­t Super-jonas. I 2006 fikk 562 babyer navnet Jonas, det høyeste noen gang. Men så ble det uventet mye mindre populært, og på ti år sank antall nyfødte Jonas-er med 42 prosent, til 324 i 2016.

– Det falt jo veldig, faktisk mistenkeli­g brått, sier Utne.

Navnet Rasmus lå nede fra begynnelse­n av 1970-tallet og steg sakte, men sikkert til 2000-tallet, da bruken tok av. I 2009 kom ny rekord: 57 nye Rasmus-er på ett år.

– Dette er et typisk tradisjons­navn og kunne ventes å gå videre oppover. Men, som med Jonas snudde det og gikk fort ned i stedet, sier Utne.

I løpet av sju år er antall nyfødte Rasmus-er redusert til en tredel, 19 stykker i 2016, tilbake på nivå med begynnelse­n av 1980-tallet.

STABILT FOR TRYGVE

Sp-leder Slagsvold Vedum ser ikke ut til å ha en umiddelbar effekt på folks valg av navnet Trygve.

– Vi kunne hatt en Jonas-ras- mus-utvikling, men det har i hvert fall ikke hatt noen negativ effekt på Trygve at politikere­n ble kjent. Det er interessan­t fordi han i likhet med de to andre er tydelig profilert i mediene, sier Utne.

Antall nyfødte som blir kalt Trygve har ligget mellom 50 og 30 per år i nesten 50 år.

NORDISK

Ruth Vatvedt Fjeld er professor i nordisk språkviten­skap ved Universite­tet i Oslo og mener omtale av politikere ved fornavn kan ha noe å si for folks forhold til navnet og assosiasjo­ner, bevisst eller underbevis­st.

– Navnet skjemmer ingen, men noen skjemmer kanskje navnet? Den nordiske modellen med et ideal om likeverdig­het har uansett hatt mye å si for at vi nå omtaler politikere ved fornavn, sier hun.

En titt på statsminis­tre siden 1980-tallet viser at også deres navn har gått ned i bruk, men alle følger en utvikling som ventet, kanskje med unntak av Jens, som har hatt et oppsving i 2016. Gro og Kåre har for øvrig vært på vei nedover siden henholdsvi­s 1970-tallet og 1930-tallet og ligger fremdeles svært lavt.

 ??  ?? Navnevalg til nyfødte påvirkes av to hovedfakto­rer: Trender fra utlandet og tradisjone­r i egen kultur. Navn fra Tv-serier, filmer, kjendiser eller kjendisers barn kopieres, men politikere ser ut til å være et unntak. Rasmus Hansson (MDG).
Navnevalg til nyfødte påvirkes av to hovedfakto­rer: Trender fra utlandet og tradisjone­r i egen kultur. Navn fra Tv-serier, filmer, kjendiser eller kjendisers barn kopieres, men politikere ser ut til å være et unntak. Rasmus Hansson (MDG).
 ??  ?? Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? Jonas Gahr Støre (Ap).
ALLE FOTO: NTB SCANPIX Jonas Gahr Støre (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway