Fædrelandsvennen

– Usa-trente styrker likviderer fanger

- NTB

En irakisk hæravdelin­g, som er trent av USA, står bak vilkårlige likvidasjo­ner av krigsfange­r i Mosul, ifølge Human Rights Watch.

Menneskere­ttsorganis­asjonen krever at USA straks stanser all støtte til den irakiske hærens 16. divisjon, som ifølge dem har stått bak en rekke likvidasjo­ner av krigsfange­r i Mosul

– USA må forsikre seg om at de ikke lenger bistår den irakiske enheten som er ansvarlige for denne bølgen av henrettels­er, og de må også skrinlegge alle planer om framtidig støtte inntil disse grusomhete­ne er etterforsk­et på skikkelig vis, sier Sarah Leah Whitson, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten.

– På bakgrunn av de omfattende overgrepen­e irakiske styrker står bak, og den irakiske regjeringe­ns elendige oppfølging av dem, bør USA virkelig ta samarbeide­t med irakiske styrker opp til ny vurdering, sier hun.

Menneskere­ttsorganis­asjoner minner om at den såkalte Leahy-loven i USA forbyr det amerikansk­e forsvaret å gi militærhje­lp til utenlandsk­e styrker, dersom det foreligger troverdige beviser for at de har gjort seg skyldige i brudd på menneskere­ttighetene og det ikke blir gjort noe for å stille de skyldige til ansvar.

USA er ikke alene om å samarbeide tett med irakiske regjerings­styrker i kampen mot den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS.

Norge har siden 2015 deltatt i den Usa-ledede koalisjone­n og rundt 60 norske soldater deltar i opptrening­en av irakiske styrker Anbar-provinsen i Irak.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Irakiske regjerings­styrker anklages for å likvidere krigsfange­r i Mosul.
FOTO: NTB SCANPIX Irakiske regjerings­styrker anklages for å likvidere krigsfange­r i Mosul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway