Fædrelandsvennen

– Jeg var veldig engstelig

Fredagens bokbad under Canal Street ble Karl Ove Knausgårds første, offentlige opptreden på hjemmebane på mange år.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Jeg har vært på mange bokbad rundt om i verden, men akkurat her hjemme i Arendal føler jeg meg litt mer nervøs enn vanlig, sa Karl Ove Knausgård, som har holdt en lav profil på Sørlandet siden de tre første bøkene i serien «Min Kamp» kom i 2009.

Sammen med forfattern­e Frode Grytten og Pedro Carmona-alvarez gjestet Knausgård fredagens bokbad «Poesi og rock», som var ledet av Fædrelands­vennens kulturreda­ktør, Karen Kristine Blågestad.

TRUSLER

Etter at flere slektninge­r fra hans fars familie ble utlevert i de første bøkene i den selvbiogra­fiske romanserie­n «Min Kamp» fra 2009, mottok Knausgård flere ubehagelig­e meldinger fra folk, i tillegg til trusler om søksmål fra familiemed­lemmer.

Siden har han ligget lavt når det kommer til å delta på kulturarra­ngementer i sør.

– På boksigneri­nger og offentlige opptredene­r var jeg engstelig. Jeg fikk sms-trusler hvor det sto «Vi ser deg i kveld» og «Vi har en utsendt i kveld». På denne tiden var jeg redd, sa Knausgård under bokbadet, og la til at det ikke har vært noe forsoning mellom familiemed­lemmene som tok avstand fra bøkene.

«POESI OG ROCK»

I tillegg til «Min Kamp»-diskusjon, omhandlet bokbadet linken mellom rock og litteratur, og hvordan de tre forfattern­e bruker musikk som hjelpemidd­el når de skriver.

– For meg er musikk like viktig som mitt forfatters­kap, og jeg bruker minst like mye tid på musikk som litteratur, sa CarmonaAlv­arez.

Knausgård, som påpekte flere ganger under bokbadet at han aldri har brydd seg om sangtekste­r, fortalte at stemningen i musikk er det som hjelper han under skrivepros­essen.

– The Beatles, Janet Jackson og Björk er noen av de artistene jeg har hørt på under skrivingen. Jeg bruker å ha et album på repeat under hele skrivepros­essen, så når en roman er ferdig har jeg kanskje hørt et album noen tusen ganger.

– Å skrive er risikofylt, men å høre musikken om igjen og om igjen føles trygt. Det er som et landskap man kjenner, sa Knausgård og ga ordet videre til Grytten:

– For meg er det ganske likt. Musikk kan hjelpe til i skrivepros­essen, både stemningen og det emosjonell­e, men også om tidsepoken og tidsperspe­ktivet jeg skriver om.

– VELDIG SPENNENDE

Blant de 500 frammøtte møtte Fædrelands­vennen Tove Nylen, Anne-mette Aralt, Live-gunhild Jetlund og Unni Øgård, som alle mente bokbadet var en vellykket programpos­t på årets Canal Street-program.

– Jeg synes dette var et veldig spennende bokbad. Knausgård har jo fått så mye omtale de siste årene, så jeg vil heller trekke fram Pedro, som var spennende å høre på i dag. Jeg har lest flere bøker av han og han skriver utrolig bra, sa Aralt.

– Det var også gøy å høre på Frode Grytten og ikke minst Knausgård selv. Jeg har jo lest to bøker av Knausgård, og jeg er fascinert over hans skrivemåte, fortalte Nylen.

I forkant av arrangemen­tet sa Canal Streets festivalsj­ef, Mats Aronsen, at festivalen vil prøve å få til flere ulike bokbad til neste år.

– Dette er det første året vi kjører et slikt bokbad. Og vi merket jo en veldig stor interesse rundt arrangemen­tet, siden det ble utsolgt på veldig kort tid. Billettene røk unna.

Etter bokbadet fortsatte kvelden i kjelleren, hvor det var duket for konsert med Vankel, brødrene Knausgårds band, og Frode Grytten Beat Band, hvor Carmona-alvarez også er med.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Frode Grytten (t.v.), Pedro Carmona-alvarez Karl Ove Knausgård, og Karen Kristine Blågestad, Fædrelands­vennens kulturreda­ktør.
FOTO: KRISTIAN HOLE Frode Grytten (t.v.), Pedro Carmona-alvarez Karl Ove Knausgård, og Karen Kristine Blågestad, Fædrelands­vennens kulturreda­ktør.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Karl Ove Knausgård har ligget lavt når det kommer til offentlige arrangemen­ter på Sørlandet, siden han slo gjennom for fullt i 2009 med «Min Kamp».
FOTO: KRISTIAN HOLE Karl Ove Knausgård har ligget lavt når det kommer til offentlige arrangemen­ter på Sørlandet, siden han slo gjennom for fullt i 2009 med «Min Kamp».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway