Fædrelandsvennen

Så stor effekt har proteinpul­veret på treningen din

– Så lenge man har et godt kosthold og mosjonerer normalt, vil det være lite å hente på å bruke proteinpul­ver, sier ekspert.

- MAGNUS WIKAN

Det smeller godt i det åpne lokalet idet Sofie Solli Løseth (23) slipper vektstange­n ned på gulvet. Innimellom eksamensle­sningen har hun tatt seg tid til en treningsøk­t på Crossfit Bryggen – et sted hun utenom de heftigste studieperi­odene gjerne besøker to ganger om dagen.

Den store treningsme­ngden krever mye energi, så for å få i seg nok, inntar hun proteinpul­ver daglig. Noen ganger i form av shake, andre ganger innblandet i havregrøt eller yoghurt til frokost.

– Jeg bruker det som et supplement, slik at jeg får i meg nok proteiner i løpet av en dag. Jeg spiser helst vanlig mat, men det er vanskelig å få den energien jeg trenger gjennom bare det, sier Løseth.

Allment produkt

Derfor inkorporer­er hun proteinpul­veret i den daglige kosten. Det er hun langt fra den eneste som gjør.

Etter å ha opplevd en enorm vekst etter overgangen til det nye tiåret, har Norges største produsent av proteinpul­ver, Proteinfab­rikken, de siste årene hatt en stabil omsetning på rundt 100 millioner kroner.

Markedssje­f Egil Berli-johnsen anslår at proteinpul­ver står for mellom 50 og 60 prosent av den.

– Det finnes mange forskjelli­ge brukere av produktet. Det kan være alt fra kreftpasie­nter som ikke klarer å spise, og eldre uten matlyst til styrkeløft­ere og kroppsbygg­ere, sier Berli-johnsen, og legger til:

– De fleste er vanlige folk som vil opp i muskelmass­e eller ned i vekt. Det er folk som har bestemt seg for å gjøre en forandring i livet.

Men hvilken effekt har proteinpul­veret, egentlig?

– normalt kosthold k

– Oversiktss­tudier antyder at det å gi forsøksper­soner ekstra protein, i tillegg til det de får gjen-

nom sitt daglige kosthold, kan gi en ekstra effekt. I stedet for å gå opp én til to kilo i muskelmass­e, så går man gjerne opp en ekstra halv kilo når man øker proteininn­taket, sier Truls Raastad, professor i idrettsfys­iologi ved Norges idrettshøg­skole.

I disse studiene har man imidlertid ikke alltid kontroller­t for effekten at man også får i seg mer energi når man øker proteininn­taket.

For dersom man ønsker å bygge muskler, må man nemlig øke den fysiske aktivitete­n, samtidig som man har en moderat økning i inntaket av energi i form av proteiner og karbohydra­ter.

– Men så lenge man har et godt kosthold og mosjonerer normalt, vil det være lite å hente på å bruke proteinpul­ver, påpeker Raastad.

Ifølge professor i ernæring ved Universite­tet i Oslo, Bjørn Steen Skålhegg, er det daglige proteinbeh­ovet for en som er moderat aktiv 0,8 gram per kilo kroppsvekt, hvilket tilsvarer 56 gram rent protein for en person på 70 kilo.

Det tilsvarer i overkant av halvannen liter lettmelk, eventuelt et glass melk, tre brødskiver, fire skiver med hvitost, ett egg, 40 gram kylling, 350 gram kokt ris og assorterte grønnsaker.

– Så proteinene trenger ikke å komme fra proteinpul­ver. Man har sett samme effekt av studier med melk, sier Raastad.

Trenger mer mat

Så hvorfor bruker så mange proteinpul­ver?

– Stort sett bruker folk proteinpul­ver fordi de ikke vet hva det er. Mange vil gi kroppen noe ekstra, fordi de tror de trenger det, men behovet er sterkt overdrevet. Vi får i oss nok proteiner gjennom helt vanlig kost, sier Skålhegg.

Professore­ne mener altså at effekten av proteinpul­ver vil være minimal for folk flest, dersom de sørger for å få i seg nok proteiner gjennom det daglige kostholdet.

– Når man trener mer, trenger man mer mat og mer mat vil gi større muskler. Så dersom man spiser ordentlig og nok mat utenom treningen, så er det unødvendig å bruke proteinpul­ver, sier Skålhegg.

– Men er proteinpul­ver et godt alternativ dersom man ikke har tid til å spise et ordentlig måltid etter trening?

– Om en ikke har tid til å spise godt, så er det helt greit om man tar seg en shake eller proteinbar. Men vi vil anbefale at man bruker naturlige råvarer, da de også inneholder vitaminer, mineraler og andre viktige næringssto­ffer, sier professore­n, som påpeker at proteinpul­ver i utgangspun­ktet verken er et viktig eller spesielt farlig produkt.

– Vær Varsom

– Så lenge proteinpul­ver ikke blir en for stor del av kostholdet, så er det ikke et problem, supplerer Raastad.

Han påpeker at proteinpul­veret ikke er et fullstendi­g næ- ringsmidde­l, og at man derfor skal være varsom med å erstatte for mange måltider med pulverprod­ukter.

Det er også Proteinfab­rikken bevisste på. De gjør derfor det de kan for å informere sine kunder om hvordan og i hvilke mengder produktet skal inntas. Produsente­n gjør også oppmerksom på at inntaket av pulveret må kombineres med inntak karbohydra­ter for muskelbygg­ende effekt.

– Man kan ta en shake i stedet for en bagett til lunsj, men man kan ikke leve på det. Da vil man få mangelsykd­ommer. Ensidig kosthold er aldri bra, sier BerliJohns­en.

 ?? ALLE FOTO: EIRIK BREKKE ?? Sofie Solli Løseth trener ofte styrke. Hun bruker proteinpul­ver daglig. Enten i form av shake eller innblandet i mat.
ALLE FOTO: EIRIK BREKKE Sofie Solli Løseth trener ofte styrke. Hun bruker proteinpul­ver daglig. Enten i form av shake eller innblandet i mat.
 ??  ??
 ??  ?? – Jeg bruker det som et supplement, slik at jeg får i meg nok proteiner i løpet av en dag, sier Sofie Solli Løseth.
– Jeg bruker det som et supplement, slik at jeg får i meg nok proteiner i løpet av en dag, sier Sofie Solli Løseth.
 ??  ?? Sofie Solli Løseth bruker proteinpul­ver som kosttilsku­dd for å få i seg nødvendig mengde energi.
Sofie Solli Løseth bruker proteinpul­ver som kosttilsku­dd for å få i seg nødvendig mengde energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway