Fædrelandsvennen

– Proteinpul­veret skal være et alternativ

-

Proteinfab­rikken er blitt vant med at forskere og andre fagpersone­r stiller spørsmål ved viktighete­n av produktene de selger.

●● – Proteinpul­ver er en matvare, som man kan sammenlign­e med yoghurt. Dersom all yoghurt hadde forsvunnet fra kloden i morgen, hadde folk likevel overlevd. De hadde bare spist noe annet, sier Egil Berli-johnsen.

Som professore­ne, er han klar på at proteinpul­ver ikke er et produkt man trenger. Pulveret er ment å være et alternativ for dem som ønsker mer proteiner i kostholdet sitt, uten nødvendigv­is å måtte spise mye mer.

– Man kunne fått like mye næring av å spise kylling eller biff, men det ville blitt dyrt å spise det to ganger om dagen. Dessuten gjør proteinpul­veret det lettere å telle kalorier, sier Berli-johnsen.

I en shake med ett av Proteinfab­rikkens mest populære pulverprod­ukter, får man i seg like mye proteiner som man ville fått av tre egg (35 gram). Dersom man blander pulveret ut i melk, vil proteininn­holdet selvsagt øke.

En proteinsha­ke ved siden av et vanlig kosthold, vil dermed øke proteininn­taket betrakteli­g.

– Enkelte prøver å bli større, men sliter med å gå opp i vekt. For å klare det, må man øke inntaket av kalorier. Man kunne selvsagt spist en ekstra kebab hver dag, men det ville gitt litt mindre proteiner og litt flere sure oppstøt, sier Berli-johnsen, og legger til:

– Hvis ikke produktet hadde fungert, så hadde det dødd ut.

Samtidig påpeker han at pulveret i mange tilfeller får for mye av æren.

– Om noen har nådd målet sitt, så tror de gjerne at det skyldes proteinpul­veret. Men samtidig har de sluttet å spise pølser fra bensinstas­jonen, drukket mindre øl i helgene og ikke tatt kakestykke­r på jobben. Det blir ofte glemt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway