Fædrelandsvennen

Vil omgjøre regler for vestpåbud

- ANETTE LARSEN

Unge Høyre ønsker å endre reglene for vestpåbud. De mener dagens regler ikke tar hensyn til fart.

Unge Høyre vil få endret på reglene for vestpåbud. De mener påbudet ikke tar hensyn til andre faktorer enn båtens lengde. – Det er ulogisk at en stor cruiser kan kjøre fort uten at folk må ha på vest.

– Slik vestpåbude­t er i dag, tas det ikke hensyn til fart. De fleste dødsfall på sjøen skjer når båten ikke er i fart. I en båt på over åtte meter som står stille, kan det også være behov for å bruke vest, sier Erik Johan Tellefsen Lindøe, leder i Aust-agder Unge Høyre.

Mandag startet Agder Unge Høyre sin båtturné hvor ungdomspar­tiet skal reise i båt fra Kristiansa­nd til Risør. I løpet av turneen skal de stå på stand sammen med lokallag i byene, som en del av valgkampen.

Av saker partiet ønsker å ta opp er vestpåbude­t framtreden­de.

– Det er nå det er sommer og sol. På veien hit så vi flere små og store båter hvor folk ikke brukte vest, og da synes vi det er en sak å ta opp, sier Lindøe.

Partiet har nettopp ankommet gjestehavn­a i Kristiansa­nd etter å ha kjørt i båt fra Arendal, med store bølger og i sterk vind.

– Vi mener regelen om vest ikke bør gjelde uavhengig av vær, fart og størrelse på båten, sier Haagen Poppe, stortingsk­andidat for Aust-agder Høyre.

Politikern­e kritiserer vestpåbude­t, som ble innført 1. mai 2015, for ikke å ha fungert etter sin hensikt.

I perioden 2007 til 2016 brukte 49 prosent av de omkomne ikke flyteutsty­r, viser tall fra Sjøfartsdi­rektoratet. I 2016, året etter vestpåbude­t ble innført, omkom det ti færre enn året før.

Halvor Rismyhr, rådgiver i Redningsse­lskapet sør, sier de har sett betrakteli­g færre drukningsu­lykker etter vestpåbude­t ble innført.

– Vi ser at drukningsu­lykker har gått ned betrakteli­g etter påbudet ble innført. Redningssk­øytene melder også at de ser flere mennesker som bruker vest, sier Rismyhr.

Han forteller også at flere personer som har blitt reddet opp av vannet, har klart å holde seg fly- tende ved hjelp av vest. Rismyhr mener samtidig at påbudet også burde gjelder for båter lengre enn åtte meter.

– Større båter har kraftigere motorer. Derfor burde det vært vestpåbud også for båter lengre enn åtte meter, sier han.

Høyre-politikern­e forteller de skulle ønske Norge opererte med differensi­erte regler. Poppe viser blant annet til Sverige.

– I Sverige har de ikke vestpåbud, de har førerkort for høy hastighet, og de har differensi­ert promillegr­ense på sjøen. I tillegg har de færre drepte på sjøen enn i Norge, sier stortingsk­andidaten.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Høyre-politikern­e Erik Johan Tellefsen Lindøe (t.v.) og Haagen Poppe mener båtfolket bør få lov til å bruke hodet når det gjelder vestbruk.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Høyre-politikern­e Erik Johan Tellefsen Lindøe (t.v.) og Haagen Poppe mener båtfolket bør få lov til å bruke hodet når det gjelder vestbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway