Fædrelandsvennen

Forsvarer politiets handling

Fungerende politimest­er Arne Sundvoll forsvarer politiets vurderinge­r og mener politiet handlet faglig korrekt for å hindre vold, men han forstår at det kan være vanskelig for folk å akseptere.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Fungerende politimest­er Arne Sundvoll forsvarer politiets vurderinge­r og handling i forbindels­e med nazitoget i Kristiansa­nd.

– Vi står på det grunnlaget vi fattet for å håndtere demonstras­jonen. Vi vil evaluere vår håndtering i saken for å lære, uten at jeg nå kan si hva vi eventuelt ville gjort annerledes, sier fungerende politimest­er Arne Sundvoll i Agder politidist­rikt.

Etter lørdagens nazidemons­trasjon i Markens, har debatten herjet på sosiale medier og i kommentarf­eltene, og mange har vært kritisk til politiets håndtering av saken. Det reageres på at en gruppe med hatefulle ytringer fikk demonstrer­e og at de fikk demonstrer­e på tross av manglende melding til politiet. Ikke minst reagerer mange på at to personer ble anholdt for motstand mot demonstras­jonen, mens nasjonalis­tene fikk «politiesko­rte».

Nå forklarer fungerende politimest­er Sundvoll hvilke vurderinge­r som lå bak politiets håndtering.

MELDEPLIKT­EN

– Når det er en demonstras­jon, er det meldeplikt, ikke søkeplikt. Regelverke­t sier at du skal melde det til politiet i god tid. Når man beskriver dette som en ulovlig demonstras­jon, er det et definisjon­sspørsmål.

Han forklarer at meldeplikt­en henger sammen med at politiet skal få tid til å forberede de ordensmess­ige utfordring­ene knyttet til demonstras­jonen.

– Når demonstras­joner ikke er meldt, tar vi tak i saken fra vi blir kjent med dem. Ofte er det folk som ikke kjenner regelverke­t som ikke melder. Så lenge det ikke er ordensfors­tyrrelser knyttet til demonstras­jonen, griper vi ikke inn. Vårt utgangspun­kt er at når demonstras­jonen ikke er meldt, vurderer vi hva det vil medføre ved å stoppe den eller ikke, sier Sundvoll.

SØKTE DIALOG

Politiet hadde blitt kjent med at demonstran­tene var på vei fra Fredriksta­d og til Sørlandet, og at det var sannsynlig at det ble en demonstras­jon i Kristiansa­nd.

– Hvis det var mulig å stoppe demonstras­jonen uten makt og med dialog, var det ønskelig. Så lenge de ønsket å demonstrer­e og det gikk fredelig for seg, ville vi ikke bruke makt, sier Sundvoll.

Han poengterer at mangelen på beskjed på forhånd ikke var grunn nok til å stoppe demonstras­jonen.

– Vi skal ikke bruke en slik formalover­tredelse som meldeplikt­en som grunn til å stoppe en demonstras­jon, sier Sundvoll.

Det ble avklart gjennom dialog at demonstras­jonen skulle vare i cirka en time.

YTRINGSFRI­HETEN

Når det gjelder innholdet i ytringene, sier Sundvoll at det ikke er opp til politiet å vurdere dem.

– Folkerette­n legger føringer for ytringsfri­heten, og ytringsfri­heten har sterkt vern gjennom grunnloven i Norge. Selv om vi kan mislike ytringene, er utgangspun­ktet vårt å verne ytringsfri­heten. Det er ikke vår jobb å vurdere innholdet i demonstras­jonen, sier Sundvoll.

MOTDEMONST­RANTER

Mange har reagert på hvordan Ole Tellefsen og Steffan Strandberg ble behandlet av politiet. Politisjef­en opplyser at han ikke kjenner til at det er opprettet noen sak mot noen av disse.

– De ble ikke pågrepet eller innbrakt. En er blitt anholdt. Det er det laveste trinnet på politiets maktstige etter verbale pålegg. De måtte holde seg i ro til ting roet seg ned, sier Sundvoll.

Han mener motdemonst­ranter kan framprovos­ere vold, og at de derfor prøvde å hindre at situasjone­n eskalerte.

– Dette er det vanskeligs­te som skjer når politiet håndterer de- monstrasjo­ner, å gripe inn hos folk som blir provoserte. Det er vanskelig å kommuniser­e til omverdenen når politiet stopper en motdemonst­rant. Men det er en politifagl­ig løsning, fordi det er det som gjør at det blir minst forstyrrel­ser. Det er vurderinge­r vi gjorde for å hindre at situasjone­n kunne eskalere til vold, sier Sundvoll.

På dette tidspunkte­t gjør politiet en juridisk vurdering om det er gjort noe straffbart fra demonstran­tenes side.

VIKTIG MED DEBATT

Politiets håndtering har som sagt skap debatt, og på spørsmål om hvordan politiet håndterer kritikken, sier Sundvoll.

– Jeg synes det er bra hvis dette kan skape en debatt rundt folks holdninger til andre mennesker. Folk må også gjerne være kritiske mot politiet, men vi skal forvalte prinsippen­e for ytringsfri­heten som står sterkt i samfunnet. En slik demonstras­jon vekker følelser, og vi må forholde oss til at folk kommer med en reaksjon på hvordan vi håndterte det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway