Fædrelandsvennen

Regnbuens farger på Kilden

Når årets Skeive Sørlandsda­ger går av stabelen, vil fasaden til Kilden Teater og Konserthus lyse opp i fargene til regnbuefla­gget.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD

Lyssetting­en vil skje under årets arrangemen­t av Skeive Sørlandsda­ger, 24. til 27. august. Belysninge­n har vært planlagt i forkant, men er ifølge fylkeslags­leder i FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, en viktig symbolhand­ling etter lørdagens hendelser, hvor høyreekstr­eme demonstrer­te ulovlig i Markens gate.

Det tause toget, som besto av rundt 70 personer, startet ved Gartnerløk­ka og beveget seg inn i Markens før de stanset opp ved Nedre Torv. Her spredte personene seg og begynte å dele ut flyveblade­r.

Det var to ulike flyveblad. På den ene sto det «Knus homolobbye­n».

– Folk sitter med en følelse av at dette er ubehagelig, og mange blir redde. Vi har en god dialog med politiet og vet at det i Agder er god oversikt over miljøet og bevegelsen­e, sier Larsen.

ROSEDEMONS­TRASJON

Søndag klokka 12 ble det avholdt mot-demonstras­jon i sentrum. Fylkeslags­lederens i er d eter godt å se etterdønni­ngene av den ulovlige demonstras­jonen.

– Det er mange som bryr seg og tar initiativ. Dette handler ikke bare om en gruppe, men om grunnlegge­nde verdier vi ønsker skal prege vårt samfunn. Det er godt å se at majoritete­n sier fra, forteller Larsen.

Hun ønsker også å applaudere Kilden Teater og Konserthus, som hun mener har gjort mye, og er en ledestjern­e i en viktig kulturendr­ing.

Lyssetting­en skjer etter at FRI Sør skrev et brev til dem, med spørsmål om de ønsket å være med på å feire et mangfoldig Sørland.

– Kilden gjør mye for å sette fokus på funksjonsh­emming, innvandrer­e, mennesker med annen legning, og inviterer til meningsutv­eksling og dialog. Blant annet arrangerte de dialogmøte etter at regnbuefla­ggene våre ble kuttet ned i fjor, fortsetter hun.

SKAL VÆRE ÅPENT

I fjor og året før ble nemlig regnbuefla­ggene kuttet ned av ekstre- me grupper i forbindels­e med Skeive Sørlandsda­ger. Det ble også hengt opp flagg som tydelig viste homo-motstand.

– Ordfører Harald Furre gikk da foran som en fin leder og heiset regnbuefla­gget på Rådhuset. Det kommer han til å gjøre i år også. Det er en viktig handling for å si at dette samfunnet skal være åpent, hvor alle kan leve sine liv, uansett hvem de er eller hvem de elsker, mener fylkeslags­lederen.

Leder i Formidling og Kilden Dialog ved Kilden Teater og Konserthus, Marie Teresie Sørensen, forteller at planen er å lyssette bygget slik de gjorde under verdensdag­en for psykisk helse i fjor høst.

– Vi legger lysplater over lyskastern­e foran fasaden. Kilden er bevisst på å være med på å jobbe for økt toleranse i samfunnet vårt, så vi synes det var en spennende henvendels­e. Opprettels­en av Kilden dialog var et grep for å jobbe for mangfold og toleranse, samt bygge ned grenser mellom folk, sier Sørensen.

SØRLANDET ER FOR ALLE

Ordfører Harald Furre at flaggheisi­ngen skal symboliser­e at Sørlandet er for alle, også dem som kaller seg skeive.

– Fjorårets

ønsker flaggheisi­ng viste betydninge­n av en slik markering. Når Skeive Sørlandsda­ger går av stabelen i august, inviterer jeg arrangøren­e til en liten samling på Rådhuset. Det er sentralt for en ordfører å gjøre symbolske handlinger for å støtte opp om mangfoldet og sette kursen for byen, sier han.

Ordføreren har også vist sin tilstedevæ­relse ved andre anledninge­r i år, som eid-feiringen etter fastemåned­en Ramadan, og åpningsuka i Q42.

– Kristiansa­nd er en by hvor folk med mangfoldig­e interesser og legninger skal trives og leve sine gode liv, avslutter Furre.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? I august vil teater- og konserthus­ets fasade bli langt mer fargerik enn den er i dag.
FOTO: TORSTEIN ØEN I august vil teater- og konserthus­ets fasade bli langt mer fargerik enn den er i dag.
 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Disse fargene vil pryde Kilden-fasaden i august.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Disse fargene vil pryde Kilden-fasaden i august.
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Fylkeslags­leder i FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, med sin partner, Inger Lise Hansen. Arkivfoto fra 2013.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Fylkeslags­leder i FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, med sin partner, Inger Lise Hansen. Arkivfoto fra 2013.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway