Fædrelandsvennen

Enda sterkere innsats

Det er svært gledelig at mange års kamp mot trafikkdød­en gir resultater. Nettopp derfor må innsatsen styrkes ytterliger­e.

-

Sju drepte mennesker i trafikken på én måned er sju mennesker for mange. Derfor er statistikk­en for juli måned dyster lesning. Målet for trafikken på norske veier må være at ingen pårørende mottar et tragisk budskap om at deres kjære har mistet livet etter en kollisjon eller utforkjøri­ng.

Denne utviklinge­n kommer ikke av seg selv.

Like fullt inneholder statistikk­en for juli positive elementer. Ifølge Nrk er antall trafikkdre­pte på norske veier i den travleste sommermåne­den redusert med nærmere to tredeler fra i fjor.

Også for året som helhet er nedgangen merkbar. Så langt i 2017 har 57 mennesker mistet livet i trafikken. Det er 27 færre enn i de sju første månedene i fjor. Hvis denne utviklinge­n fortsetter, kan vi her til lands for første gang på mange tiår gå gjennom et år med færre enn hundre trafikkdre­pte. Det vil i så fall være en milepæl og en spore til enda sterkere innsats i årene fremover.

For denne utviklinge­n kommer ikke av seg selv. Veimyndigh­etene peker på mer trafikksik­re biler, bedre veier, resultater av holdningss­kapende arbeid og politiets og veivesenet­s kontrollvi­rksomhet som viktige årsaker til nedgangen. I tillegg kommer svært verdifull innsats fra mange enkeltpers­oner og organisasj­oner som har kjempet for utbedring av konkrete veistrekni­nger og andre former for lokale trafikksik­kerhetstil­tak. Ofte har slike aksjoner kommet i etterkant av ulykker med tragisk utfall.

I 1970 mistet 560 mennesker livet i trafikken på norske veier, med langt færre biler på veiene. Siden har utviklinge­n gått i riktig retning. Men tiårene og årene siden har krevd altfor mange menneskeli­v. Derfor må ikke den nedgangen vi også i år ser konturene av, bli en sovepute, men snarere en spore til enda sterkere innsats. Kampen nytter. Den fører til at færre mennesker mister livet.

Norske myndighete­r står i spissen for den såkalte Nullvisjon­en: «en visjon om et transports­ystem som ikke fører til tap av liv eller varig skade». Det er en god visjon. Som alle må jobbe for at også blir noe mer enn det – en realitet.

 ??  ?? Antall dødsulykke­r trafikken på norske veier går nå ned.
Antall dødsulykke­r trafikken på norske veier går nå ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway