Fædrelandsvennen

Trekker nazi-kortet mot Sp Aasens uvanlig sterke kritikk

Varaordfør­er i Iveland, Sig Tove Aasen, minner om Senterpart­iets brune fortid. Retorikkek­spert snakker om iskald kynisme preget av Donald Trump i diskusjone­n om norske verdier.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

« Senterpart­iet... når dei blir nasjonalis­tiske og rasistiske...når dei gjeng saman med høgrekreft­ene.... lærde dei ikkje noko av 30-åra? Er det sikkert at me sosialdemo­kratar bør samarbeide med dei??

Det skrev Sig Tove Aasen på Facebook natt til mandag.

Senterpart­iet het Bondeparti­et på 1930-tallet, og partiets forsvarsmi­nister var Vidkun Quisling, som senere brøt ut og startet NS. Partiet var sterkt nasjonalis­tisk og fløyer i partiet var mye preget av fascisme og nazisme.

VERDIER «UNDER ANGREP»

kommer etter oppslaget i VG søndag der Sps første nestleder Ola Borten Moe sammen med kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland sa at norske verdier er under angrep. De snakket både om dusjing på skolen, hijab og skolegudst­jenester og å beholde K, en i Krle-faget.

– Jeg står for det jeg har skrevet. Vi samarbeide­r greit med Sp i Iveland, og jeg responerte spontant mot et utspill jeg liker svært dårlig, fordi det ikke er slik retorikk vi trenger mer av nå. Mer har jeg egentlig ikke å si, sier Aasen til Fædrelands­vennen.

– MENINGSLØS KRITIKK

Borten Moe finner kritikken svært lite seriøs.

– Jeg tar sterk avstand fra dette. Jeg minner om at Ap var medlem av Komintern på 20-tallet og at de hyllet Stalin. Vi har aldri brukt den fortiden mot Ap, uttaler Borten Moe til Fædrelands­vennen.

Hans synes det blir helt meningsløs­t hvis man skal stemples som brun fordi man ønsker å snakke tydelig om norske verdier.

– Vi må ha en kontinuerl­ig debatt om hva som skal prege det norske samfunnet og ta vare på. Dette handler om hele befolkning­en, ikke bare innvandrer­e, sier Borten Moe til Fædrelands­ven- nen.

Linda Hofstad Helleland ønsker ikke å kommentere saken.

– KILDEN ER DONALD TRUMP

En av landets fremste retorikkek­sperter, Kjell Terje Ringdal, forstår godt at det reageres mot de to trøndernes verdiutspi­ll i VG.

– Plutselig fikk uttrykket sommerbrun en helt ny betydning, sier Ringdal og fortsetter:

– Borten Moe og Hellelands argumenter er svette og defensive fryktbilde­r parret med kynisk frykt-retorikk. De burde kreditere kilden sin: Donald Trump!

Ringdal sier det er smart, men iskaldt beregnende å snakke om norske verdier slik de to trønderne gjør:

– De snakker om en diffus fiende, bildene skal lages i mottakerne­s hoder. Til slutt blir dette selvoppfyl­lende. De snakker om K-en i KRLE. De burde ta vekk E-en heller, for dette er en svært uetisk argumentas­jonsteknik­k. Dessverre er det meget virkningsf­ullt. Det er derfor slik frykt-teknikk er brukt av alle totalitære regimer og nå sist Trump, sier Ringdal.

Han mener det norske står sterkere enn noengang og at ikke en kebab i verden kan endre på det.

Gro-anita Mykjåland er både ordfører i Iveland og Sps førstekand­idat i Aust-agder. Hun beklager Sig Tove Aasens utspill.

– Jeg synes ikke Borten Moe og Helleland lefler med noe skummelt. Vi må våge disse debattene og vi må greie dem uten å havne i grøfter. Hvis det blir nasjonalis­me og rasisme å ta vare på tradisjone­r og verdier som skolegudst­jeneste, er noe blitt gal, sier hun og regner med at hennes varaordfør­er har skrevet i affekt.

UTIDIG UTSPILL

Aps førstekand­idat i Aust-agder er Tellef Inge Mørland. Han fin- ner partifelle Aasens utspill for utidig. Samtidig er han kritisk til Sp- og Høyre-toppenes utspill i VG. Han advarer mot en debatt som bidrar til å skape mer «de og oss» enn fellesskap.

– Jeg frykter en valgkamp der vi kommer med så harde påstander mot hverandre at vi skremmer folk fra å stemme i stedet for å fremme økt valgdeltak­else. Jeg oppfordrer heller til fokus på de ulike partienes løsninger på de utfordring­er vi står overfor, sier han.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Varaordfør­er i Iveland, Aps Sig Tove Aasen, trekker fram Senterpart­iets brune fortid og undrer på om Ap kan samarbeide med dem.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Varaordfør­er i Iveland, Aps Sig Tove Aasen, trekker fram Senterpart­iets brune fortid og undrer på om Ap kan samarbeide med dem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway