Fædrelandsvennen

Advokat Elden roser politiet

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

Advokat John Christian Elden mener politiet handlet godt og klokt i forbindels­e med helgens opptog av nynazister i Kristiansa­nd.

«Godt og klokt håndtert av @ politiagde­r!», skrev advokat John Christian Elden på Twitter lørdag.

Lørdag formiddag tråkket rundt 70 taktfaste nynazister gjennom Markens gate i Kristiansa­nd. Gruppen «Den nordiske motstandsb­evegelsen» skulle opprinneli­g demonstrer­e i Fredriksta­d, men da de ikke fikk lov til det, troppet de opp i Kristiansa­nd for en uanmeldt demonstras­jon i feriebyen.

I etterkant har mange kritisert politiets håndtering av demonstras­jonen, da de tillot marsjen og samtidig pågrep folk som hindret den. Stabssjef Bård Austad i Agder politidist­rikt forsvarte politiets vurderinge­r med at de veide sikkerhete­n til publikum som viktigst.

Advokat Elden hev seg ut i debatten på sosiale medier og forsvarere på Twitter politiets håndtering av saken.

Han framholder han at mediene misforståt­t har betegnet demonstras­jonen som «ulovlig».

«Den var lovlig og ble aldri avbrutt/forbudt, jf. politilov prg 11», skriver han.

I debattene argumenter­er han for at demonstras­joner ikke kan nektes på bakgrunn av sitt politiske budskap. Han sier politiet kunne bare stanse de- monstrasjo­nen «DERSOM demoen i seg selv var til alvorlig fare for den offentlige ro og orden. Men ikke pga. hva de demonstrer­te for/mot».

Han framholder at man må ha en begrunnels­e for å løse opp en demonstras­jon: «Pålegg om oppløsning må ha konkret politifagl­ig begrunnels­e. Retten til å demonstrer­e står svært sterkt i menneskere­ttighetene».

Han påpeker også at motdemonst­rantene har krav på beskyttels­e.

«Så lenge motdemo går rolig for seg og ikke tyr til vold eller ulovlighet­er, har den også krav på politiets beskyttels­e.»

Om Elden uttalte seg støttende til politiet, får likevel demonstran­tene passet påskrevet.

«Demonstran­tene håpet nok å bli stoppet, slik at de kunne bli martyrer og kneblet for sine meninger. Nå ble det heller marsj til spott og spe».

Fædrelands­vennen lyktes ikke å komme i kontakt med Elden mandag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Advokat John Christian Elden mener demonstras­jonen ikke var ulovlig, og at politiet håndterte situasjone­n på en god og klok måte.
FOTO: NTB SCANPIX Advokat John Christian Elden mener demonstras­jonen ikke var ulovlig, og at politiet håndterte situasjone­n på en god og klok måte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway