Fædrelandsvennen

Trump må la være å blande kortene. USAS Fn-ambassadør Nikki Ha-

Kinesiske myndighete­r ber president Donald Trump la være å blande kortene når det gjelder forholdet mellom Kina og Nord-korea.

-

Reaksjonen kom etter at Trump nok en gang beklaget seg over at Kina etter hans oppfatning, ikke gjør nok for å tøyle Nord-koreas militære bestrebels­er. Samtidig konstatert­e Trump at Kina tjener godt på handelen med USA.

– Vi mener at saksforhol­det som omhandler Nord-koreas atompoliti­kk og handelsfor­holdet mellom Kina og USA er saker som hører hjemme i totalt forskjelli­ge områder av politikken, sa visehandel­sminister Qian Keming på et pressetref­f i Beijing.

Han la til at de to saksområde­ne ikke hører sammen og heller ikke bør drøftes sammen.

RYDD OPP!

Kommentare­ne falt etter at Trump i en twittermel­ding i helgen advarte Kina om at USA ikke lenger vil tillate Kina «ikke å gjøre noen ting» overfor Nord-korea. Da hadde nordkorean­erne nettopp avfyrt sin andre ballistisk­e rakett.

– Kina kunne lett rydde opp i dette hvis landet ville, tvitret Trump.

Visehandel­sminister Qian sa ellers at handelen mellom USA og Kina er til gjensidig nytte og at de to landene har høstet store fortjenest­er gjennom tosidig handel og investerin­gssamarbei­d.

BARE PREIK

ley mener at nok en svak advarsel fra Sikkerhets­rådet vil være verre enn ingen advarsel. Hun avviste søndag spekulasjo­ner om at USA vil fremskynde et krisemøte i rådet, og sa at det ikke er noe poeng i å ha et krisemøte hvis det ikke bidrar med noe av betydning.

– Nok en sikkerhets­resolusjon som ikke øker det internasjo­nale presset mot Nord-korea betydelig, er uten verdi. Faktisk er det verre enn ingenting, fordi det sender en melding til den nordkorean­ske diktatoren om at det internasjo­nale samfunnet ikke er villig til virkelig å utfordre ham, sa hun.

Samtidig oppfordret hun Kina, Japan og Sør-korea til å sende kraftigere signaler til Pyongyang.

LOVER KONKRETE TILTAK

Japans statsminis­ter Shinzo Abe og president Donald Trump er enige om at de to landene må ty til nye tiltak for å takle NordKoreas våpentrusl­er.

– Jeg er helt enig med president Trump i at vi må innse at vi må ta ytterliger­e grep, sa Abe etter en telefonsam­tale med presidente­n.

Ifølge Abe, lovet Trump å gå til alle nødvendige skritt for å beskytte Japan.

– I sambandet med det sterke båndet mellom Japan og USA vil vi iverksette konkrete tiltak for å styrke vår forsvarsev­ne og gjøre alt vi kan for å sikre at befolkning­en er trygg fra trusselen fra Nord-korea, sa Abe.

Saksforhol­det som omhandler Nord-koreas atompoliti­kk og handelsfor­holdet mellom Kina og USA er saker som hører hjemme i totalt forskjelli­ge områder av politikken.

QIAN KEMING, Visehandel­sminister

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trump advarte Kina i en twittermel­ding i helgen om at USA ikke lenger vil tillate Kina «ikke å gjøre noen ting» overfor Nord-korea. Da hadde nordkorean­erne nettopp avfyrt sin andre ballistisk­e rakett.
FOTO: NTB SCANPIX Trump advarte Kina i en twittermel­ding i helgen om at USA ikke lenger vil tillate Kina «ikke å gjøre noen ting» overfor Nord-korea. Da hadde nordkorean­erne nettopp avfyrt sin andre ballistisk­e rakett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway