Fædrelandsvennen

Mørk sky over Skeie-selskap

Bjarne Skeie tapte på teknologi og eiendom i fjor, men tjente nesten like mye på finans. Den mørke skyen over imperiet hans er skattekrav­et på 455 mill.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Ingen kommentar, du får lese. Ha det godt! sier Bjarne Skeie (72) og humrer. Han er i barneselsk­ap og ikke interesser­t i å snakke om regnskapss­nøen som falt i fjor.

Faktum er imidlertid at han og familien har tre selskaper som forvalter hovedvirks­omhetene teknologig­ründeren og investoren står bak: Teknologi- og offshorein­vesteringe­ne i Skeie Technology AS, eiendomsut­viklingen og – investerin­gene i Skeie Eiendom AS, samt de rene finansplas­seringene (delvis på bok) i Skeie Capital Investment AS. Kort oppsummert for 2016: Technology gikk med betydelig underskudd og Eiendom bokførte et visst underskudd, mens Capital Invest- ment tjente så mye at det nesten veide opp for de to andre.

Litt mer om hvert enkelt selskap:

DEN MØRKE SKYEN

Ved siden av at Skeie Technology naturlig nok er truffet av tidenes nedtur i olje- og gassektore­n (alene på Tts-aksjene er det tatt et tap på over 150 mill.), svever en truende sky over selskapet. Staten, ved selveste Regjerings­advokaten, har nemlig stevnet det med krav om 455 millioner kroner i erstatning under en morselskap­sgaranti som Skeie Technology stilte for dattersels­kapet E&P Holding AS i 2008. Det dreier seg om tolkning av reglene for skatterefu­sjon i forbindels­e med oljeleting, og i ettertid er det blitt et sammensuri­um av konflikter, rettssaker og krav. Men både Skeie Technology AS og Bjarne Skeie selv avviser alle krav, og det er ikke tatt høyde for noen eventuell erstatning­sutbetalin­g i 2016-regnskapet.

FULL FART I EIENDOM

Om Skeie Eiendom, med for tiden 11 eiendommer, er det å si at selskapet holder høyt aktivitets­nivå. I Kristiansa­nd gjelder det ikke minst gjennom en omfattende utbygging på Lumber. Underskud- det må nok tas med en klype salt; eiendomsse­lskaper har en tendens til å innkassere gevinster i bolker med ujevne mellomrom.

Tom Chr. Bredesen leder virksomhet­en, og baserer seg i stor grad på innleie av folk til utvikling og drift. Apropos: Hele Skeiesyste­met, med sine milliardve­rdier, har bare et sted rundt 15 ansatte, samtlige plassert i management­selskapet Skeie Group AS.

PENT IGJEN

Skeie Capital Investment, ledet av Oddvar Frigstad, leverer igjen et pent overskudd. Sånn har det vært mange år på rad nå – med et lite unntak for 2011 og et solid unntak for finanskris­eåret 2008.

52 prosent av investerin­gene består av norske og utenlandsk­e aksjer. Frigstad var forutseend­e og solgte seg ut av high yield obligasjon­er («søppelobli­gasjoner») før oljeprisen og obligasjon­sverdiene falt sent i 2014. Det ble imidlertid et nytt, kort opphold i markedet i 2016 - med pen suksess.

Noe av kruttet holdes for øvrig tørt. Skeie Capital Investment hadde 233 mill. i banken ved utgangen av 2016.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bjarne Skeie vil ikke kommentere skattekrav­et på 455 millioner kroner.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Bjarne Skeie vil ikke kommentere skattekrav­et på 455 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway