Fædrelandsvennen

«Politijuri­sten skal se på det»

-

Ansvarlig politilede­r Bård Austad uttaler til media at han vil la politijuri­sten se på politiets håndtering av helgens ulovlige demonstras­jon i Kristiansa­nd sentrum.

●● Uttalelsen er oppsiktsve­kkende, og vitner om at den stedlige ledelse ikke der og da evnet å håndtere en situasjon som utfordret politiets myndighets­utøvelse.

I myndighets­utøvelse er ikke å reagere i realiteten også en beslutning. Ved ikke straks å forby den ulovlige demonstras­jonen og bortvise demonstran­tene fra sentrum tillot politiet de facto demonstras­jonen. Ved å marsjere foran og ved siden av demonstran­tene fremsto politiet for omverdenen som demonstras­jonens beskyttere, og ved å bortvise/pågripe tilskuere som nektet å flytte seg for demonstran­tene underbygge­t politiet ytterliger­e denne oppfatning­en.

Denne gang dreiet det seg om en høyreekstr­em demonstras­jon med deltakere hovedsakel­ig fra andre nordiske land. Politiets unnlatelse mot å gripe inn kan selvsagt danne presedens og stimulere andre ekstreme, politiske gruppering­er til ulovlige aksjoner i sentrum av Kristiansa­nd. Enkelte av disse gruppering­ene har i vårt nære utland et voldspoten­sial som er ukjent i Norge. Skulle noen av disse plutselig dukke opp i byen medbringen­de balltre og Molotov-cocktails nytter det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway