Fædrelandsvennen

Morsom og smart politisk satire for barn

- TORBORG IGLAND

BARNEBOK Statsminis­ter Fahr og sønn

Lars Joachim Grimstad Aschehoug

Egoland er noe så uvanlig som morsom og smart politisk satire for barn. Lars Joachim Grimstad treffer oss midt i egoet, med Finn og faren hans, statsminis­ter Teddy Fahr, som synes det viktigste av alt er å bli likt, men som dessverre bare er tidenes nest mest populære statsminis­ter i Norge.

Hva gjør man egentlig for å bli likt av folket? Man kan for eksempel bygge verdens største vannsklie ned fra Operaen. Eller verdens kuleste temapark, på Bislett stadion, ikke Legoland, som tittelen Egoland spiller på, men The V.I.K.I.N.G. Park – The Viking Incredible Killing Interactiv­e Norwegian Game Park, hvor man kan gå inn og kjempe mot virtuelle vikinger i 4D.

For, som statsminis­ter Fahr, stifteren av Merpartiet, sier: «Hvem skal kose seg, om ikke oss? Hvem skal tenke på oss nordmenn, om vi ikke gjør det sjæl?»

Men når Fahr skal bygge parkerings­kjeller under Slottspark­en, møter han knallhard motstand, ikke minst når miljøforkj­emperen, den styrtrike Alice Kemp, står fram på tv og viser fram en søt andunge som vil rammes av utbygginge­n. Fahrs popularite­t raser, og meningsmål­ingene viser dessverre at ikke lenger åttisju prosent av alle ugifte damer over trettifem år«... kunne tenke seg å bli sittende fast i en heis sammen med statsminis­teren».

Dette er bare begynnelse­n. For skremmende ting begynner å skje i Norge, og statsminis­terens sønn Finn, må ordne opp. På veien møter vi en profet med et skummelt budskap, Maria, som danser så fint at hun er «det motsatte av pappa i underbuksa», en slesk pr-rådgiver og en forfengeli­g bestemor. Her er et spennende mysterium, troverdig forelskels­e, sjalusi og vennskap, men her er framfor alt skarp samfunnskr­itikk og lun humor.

Dette er tredje boka om statsminis­ter Fahr og sønn, og vi tåler så definitivt flere bøker fra Brage-nominerte Lars Joachim Grimstad.

På tv i Egoland surrer reklamen for kosebamser som ser akkurat ut som Teddy Fahr, med følgende oppfordrin­g: «Få din egen Teddy i senga». Jeg vil ha ham på sengekante­n, til en kostelig lesefest med tiåringen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway