Fædrelandsvennen

Bokstavene som maktsymbol­er

- ALF KJETIL IGLAND

SAKPROSA/HISTORIE Bokstavene i historien

Øyvin Rannem Press

De groteske skrifttype­ne er rette uten pynt av noe slag, mens antikvaskr­iftene har litt pynt på endene (seriffer). Et eksempel på de siste er dataaldere­ns Times Roman.

Hvordan de ulike skriftene ble som de er, deres lesbarhet, faghistori­e og estetikk, er grundig beskrevet av forskere i en omfattende litteratur på flere språk. Men at dette har med politisk, religiøs og kulturell historie å gjøre, har ikke vært like klart. Det er det perspektiv­et typografen og skrifthist­orikeren Øyvin Rannem tar for seg i denne innholdsri­ke, velskrevne, vakre, men kanskje i overkant detaljerte boken.

Bokstaver er mer enn formidlere av innhold, formen er underligge­nde budskap. Rannems historiske lerret, som spenner over to tusen år med Roma som omdreining­spunkt, fra antikkens Augustus til fascismens Mus- solini, viser hvordan bokstavene skriver historie i dobbel forstand. Det er fascineren­de å ha Rannem som veiviser gjennom bokstavene­s omfattende verden.

Mange nordmenn har vandret i Romas gater og sett mangfoldet av innskrifte­r på bygninger, monumenter, broer og så videre. Vi har stoppet foran Pantheon med dets vakre inskripsjo­n av store bokstaver med små seriffer. De var så nær et keiserlig portrett det gikk an å komme uten å vise ansiktet. Fascismen var rå makt. Den groteske bokstavfor­men formidlet budskapet best. Roma-turen blir ikke helt den samme etter denne boken.

Min vesle lærdom fra blysetteri­et var at bokstavtyp­ene skulle velges etter budskapet. Det hadde mange av historiens mest kjente navn et bevisst eller intuitivt forhold til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway