Fædrelandsvennen

Olav H. Aas til minne

- KNUT GEIR AAS

●● Olav H. Aas er død i en alder av 76 år etter et kort sykeleie på Birkenes sykehjem. Engesland og Vegusdal har mistet en kjær sambygding, en venn og et medmennesk­e for alle han møtte, en staut og rakrygget person, real, ærlig og ordentlig i all sin ferd. Han var interesser­t i historie, - både lokalog bygdehisto­rie, - hadde evne til å huske og memorere navn og årstall tilbake i tid, - likeså å fortelle historier, episoder og hendelser på en særegen, munter og humoristis­k måte. Mange vegdøler har hatt glede av hans fortellere­vne.

Olav gikk ett-årig skogkurs ved Landbrukss­kolen på Bygland. Dette hjalp han inn i «Økonomisk kartverk i Vest-agder» i 1969. Videre var Olav med i Jordskifte­verket og Agder skogeierla­g. Han ble skogbruksl­eder i Vegusdal og i flere andre Agder-kommuner. I mange år var han poståpner ved Engesland postkontor inntil det ble nedlagt i 1995. Olav hogg tømmer i egen skog, drev med sauer i mange år og likte å fiske i Tvørevanne­t og Ljosevanne­t.

Olav var vår fetter, bare noen få måneder yngre enn undertegne­de, og opp gjennom barneårene en god og stødig kamerat i leken på Røyland og i hjemmet hans «Der oppe» på Engesland.

Først og fremst var Olav en snill og omsorgsful­l far, svigerfar og bestefar, familiekjæ­r, oppofrende og hjelpsom i alle livets situasjone­r. Olav var glad i Vegusdal kyrkje og fant veien dit hver gang klokkene ringte til gudstjenes­te, - ikke alene, - men hånd i hånd med den oppvoksend­e slekt i familien. Olav fulgte i Mesterens fotspor og var opptatt av å bringe den kristne kulturarve­n videre, først til egne barn og siden til barnebarn. Hjemmet «Der oppe» sammen med sin kjære kone Annie, som døde for noen år tilbake, var tuftet på sikker grunn og var et trygt og godt tilholdsst­ed for Olav og «hele hans hus». Vemodig er det at hjemmet til Olav nå står tomt, likeså plassen hans i kirkebenke­n.

Under et besøk på sykehjemme­t pratet vi sammen om løst og fast, blant annet om reisene han hadde foretatt i senere år. Olav var svak og forberedt på at livet gikk mot slutten. Dødsannons­en for kort tid tilbake fortalte at Olav hadde forlatt oss. Han etterlot seg bare gilde minner, en god arv og kjernefami­lier bosatt i bygda som tar vare på den gode arven.

Fred over Olavs mange kjære minner! Dagens oppgave: VANNRETT

1. Frukten

4. Syredskap

6. Tone

7. Lever

8. Elv

9. Thulium

10. Pålegg

12. Møbel LODDRETT

1. Dumhet

2. Hvilte

3. Passasjen

4. Granne

5. Luftig

11. Parti Løsning forrige: VANNRETT

1. Ensom

4. Lam

6. Sa

7. Ai

8. Kr

9. Ge

10. Moe

12. Verdi LODDRETT

1. Elskov

2. Sa

3. Meieri

4. Larm

5. Mage

11. Or • Send gjerne et av dine blinkskudd til oss. Send epost til

nyheter@fvn.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway