Fædrelandsvennen

Myggens nye jobb

Han peker og dirigerer slik han gjorde på landslaget under Egil «Drillo» Olsen. På Ekebergsle­tta er Erik «Myggen» Mykland trener for «flyktningl­aget» til Røde Kors.

- TEKST: NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Erik Myggen Mykland var aldri i tvil om å si ja da han fikk spørsmål om å trene innvandrer­laget Fotballkom­pis. Han har ikke angret.

– Jeg er veldig stolt av dere. Jeg synes det er utrolig gøy å se på dere.

Erik «Myggen» Mykland ser rørt ut der han sitter på huk på Ekebergsle­tta og roser laget som står rundt ham.

Det ble 1–5-tap, men det spiller liten rolle.

Prosjektet Fotballkom­pis, der 90-tallshelte­n deler treneransv­aret med Rolf Choi Tenold er mye mer enn bare et fotballag.

Mannskapet er en blanding mellom etnisk norske, andregener­asjons innvandrer­e og flyktninge­r. Spillerne har trent sammen én gang i uken siden februar. Prosjektet er et samarbeid mellom Røde Kors og Rema 1000.

– Det begynte allerede i 2005. Vi spurte «Hva kan vi gjøre for de unge flyktninge­ne?», forteller Trine Munkvold i Røde Kors.

ØNSKER SEG NORSKE VENNER

– Det mange av ungdommene sier, er at de ønsker seg norske venner. Og hvor kan de møte dem? Sammen prøver vi å skape en arena der man møtes. Vi bruker fotball som en metode for inkluderin­g, sier Munkvold.

Ideen var altså unnfanget, men hvem skulle få den ut i praksis? Sponsorsje­f i Rema 1000 og tidligere landslagss­piller Vidar Riseth stilte seg det spørsmålet, og fikk en aha-opplevelse.

– Da vi skulle finne en trener, tenkte jeg «Erik!» Det var ikke noe tvil, sier Riseth.

Han kaller Myggen for en «fantastisk mann» og sier at hans tidligere lagkamerat «elsker» å være med på prosjektet. Sånn ser det også ut på sidelinjen. Myggen roper og peker. Med mye engasjemen­t. Én gang med så mye engasjemen­t at han stopper midt i et banneord, og ser forlegent ned i gresset.

– I dag har vi slitt ut stemmene våre. Vi måtte roe hverandre ned etter hvert, sier Rolf Choi Tenold i trenerteam­et etter tapet for Melhus IL.

Tenold insisterer på at det er han som er Myggens assistent, men påpeker at Myggen mener det er motsatt.

Selv er Myggen ydmyk når han blir spurt hva han har lært spillerne. Han er langt mer snakkesali­g om hva prosjektet gir ham.

– Masse. Jeg er blitt vant til å bli gjenkjent, men det er ingen av dem som kjenner til meg. Det er et deilig utgangspun­kt. Når jeg drar hjem til Risør etter en trening, har jeg fått mye mer energi. Jeg vet ikke hva det skyldes, det er noe med blikkene, tilbakemel­dingene og respekten du får. Den gjensidige respekten. Også er det deilig med kulturfors­kjellene. Jeg synes det er fantastisk

at vi har totalt forskjelli­ge måter å snakke med hverandre på, selv om det er samme språk, sier Myggen.

SØKTE OPP MYGGEN

For Fotballkom­pis-gjengen er en samling sterke livshistor­ier. 19-åringen Fuad Jeylan tilhører for eksempel oromofolke­t, en folkegrupp­e som blir utsatt for diskrimine­ring i Etiopia.

Sittende på den regnvåte Ekebergsle­tta forteller Jeylan om at han ble nektet religionsf­rihet og å studere i hjemlandet. Derfor flyktet han til Norge i september 2014. Det tok noen år før han møtte på en norsk fotballege­nde.

– Folk sa til oss: «Han er Myggen, Erik Myggen. Han er en tidligere spiller i Norge. De kjente ham, men vi visste ikke om ham. Så fortalte han om seg selv. Etter hvert ble vi kjent med ham. Jeg søkte ham opp på Youtube, forteller Jeylan med et smil.

Han roser trenerteam­ets holdninger.

– Trenerne respektere­r alle. De skiller ikke mellom nordmenn og innvandrer­e. Alle er samme. De respektere­r oss, og vi respektere­r dem.

Begge trenerne, Mykland og Tenold, forteller om et varmt og inkluderen­de miljø. Det var også hovedmålet bak prosjektet.

Å vinne fotballkam­per kommer i andre rekke.

– Det er et lag med vidt forskjelli­g utgangspun­kt, både med språket og fotballmes­sig. Det er noen som aldri har sparket en fotball før, og så er det andre som har spilt på kretslag. Og de skal fungere sammen på en fotballban­e. Det vi har gjort i disse kampene, er jeg kjempestol­t over, sier Erik «Myggen» Mykland.

 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX ?? Erik «Myggen» Mykland er trener under Norway Cup, men laget «Fotballkom­pis» måtte tåle et 1-5-tap på Ekebergsle­tta mandag. Etter kampen gjorde Mykland det klinkende klart at han var stolt over laget sitt. Bak ham står Rolf Choi Tenold, som han deler treneransv­aret med.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Erik «Myggen» Mykland er trener under Norway Cup, men laget «Fotballkom­pis» måtte tåle et 1-5-tap på Ekebergsle­tta mandag. Etter kampen gjorde Mykland det klinkende klart at han var stolt over laget sitt. Bak ham står Rolf Choi Tenold, som han deler treneransv­aret med.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Erik «Myggen» Mykland var en attraksjon på Norges midtbane på 1990-tallet og fikk 78 landskampe­r. Her fører han ballen i en kamp mot Hellas i 1999.
FOTO: NTB SCANPIX Erik «Myggen» Mykland var en attraksjon på Norges midtbane på 1990-tallet og fikk 78 landskampe­r. Her fører han ballen i en kamp mot Hellas i 1999.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Erik «Myggen» Mykland pekte og ropte engasjert under Norway Cupkampen mandag.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Erik «Myggen» Mykland pekte og ropte engasjert under Norway Cupkampen mandag.
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX ?? Det var Vidar Riseth som pekte ut Erik Mykland som den perfekte treneren for «flyktningl­aget».
FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX Det var Vidar Riseth som pekte ut Erik Mykland som den perfekte treneren for «flyktningl­aget».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway