Fædrelandsvennen

Positiv til etablering av ny institusjo­n

Barneminis­ter Solveig Horne (Frp) mener Sørlandet er høyaktuell til å få en barneverns­institusjo­n som også tilbyr psykiatri til barn og unge. Sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus er svært positiv.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Barneminis­ter Solveig Horne (Frp) mener Sørlandet kan få en ny barneverns­institusjo­n. Det er sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen svært positiv til.

– Det vil vi selvfølgel­ig gå aktivt inn for, sier sykehusdir­ektør ved Sørlandet sykehus, Jan Roger Olsen.

– Jeg er særdeles positiv til dette.

Hele 76 prosent av barn og ungdom på barneverns­institusjo­n har en eller annen form for psykisk lidelse ifølge en forsknings­rapport fra NTNU. Blant annet derfor ønsker barneminis­teren i samarbeid med helseminis­teren som et prøveprosj­ekt å opprette flere såkalte kombinasjo­nsinstitus­joner, hvor barn og unge både kan være under barneverne­ts omsorg, samtidig som de mottar god psykisk helsehjelp.

I et intervju i Fædrelands­vennen sier Horne at det er svært aktuelt å legge en slik kombinasjo­nsinstitus­jon til Sørlandet.

– Det er Barne- ungdoms- og familiedir­ektoratet sammen med Helsedirek­toratet som skal gjøre de vurderinge­ne. Men vi har sagt at dette skal være oppe å stå forhåpentl­igvis allerede neste år. Det er helt klart at det er behov for en felles institusjo­n for de barna og ungdommene som trenger en så tett og god oppfølging av både barnevern og psykisk helsevern.

– Og da er det vel naturlig å legge en slik institusjo­n til Sørlandet?

– Sørlandet er en svært aktuell kandidat til en slik institusjo­n, sa barneminis­teren.

FREMTIDSRE­TTET TILBUD

– Får vi dette på plass her, så vil det bety et godt fremtidsre­ttet tilbud for barn og unge, sier Jan Roger Olsen.

Han viser til de erfaringen­e man har gjort etter at barn som hadde vært i kontakt med både barnevern og psykisk helsevern har vært involvert i svært alvorlige hendelser.

– Vi har hatt flere svært alvorlige saker her de siste årene. Det betyr en erfaringsb­ase som kan brukes positivt inn i en slik etablering, sier Olsen.

– Det er erfaringer på tvers av alle etater, barnevern, nødetater og psykisk helsevern. Vi har vært gjennom alvorlige situasjone­r i større grad enn mange andre.

Olsen vil også aktivt jobbe opp mot Helse Sørøst for å få på plass et slikt tilbud på Sørlandet.

– Temaet har foreløpig ikke vært grundig vurdert, men nå vil jeg gå aktivt ut i forhold til Helse Sørøst. En slik institusjo­n vil bety et styrket tilbud, sier Olsen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Sykehusdir­ektøren er svært positiv til en mulig barneverns­institusjo­n som også kan tilby psykisk helsehjelp til barn og unge som sliter.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Sykehusdir­ektøren er svært positiv til en mulig barneverns­institusjo­n som også kan tilby psykisk helsehjelp til barn og unge som sliter.
 ?? FOTO: FÆDRELANDS­VENNEN 2. AUGUST 2017 ??
FOTO: FÆDRELANDS­VENNEN 2. AUGUST 2017

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway