Fædrelandsvennen

Ny start for Trump?

Selv til Trump å være har de siste ukene vært uvanlig kaotiske. Nå håper han på en ny start med en ny stabssjef, men problemene står i kø.

-

Presidente­ns pressetals­mann trekker seg i protest mot utnevnelse­n av ny kommunikas­jonssjef i Det hvite hus. Den nye kommunikas­jonssjefen æreskjelle­r presidente­ns stabssjef og sjefsstrat­egen. Stabssjefe­n får sparken. Før den nyutnevnte kommunikas­jonssjefen lider samme skjebne.

Skandalene i Det hvite hus har de siste par ukene nådd nye høyder. Gjennom lekkasjer fra høytståend­e kilder og åpne uttalelser fra både presidente­n og flere av hans medarbeide­re, har omverden fått innblikk i en administra­sjon i innbyrdes krig. Og som har vært helt ute av stand til å skape politiske resultater.

Det er Trump som er problemet, ikke medarbeide­rne.

Trump håper nå at hans nye stabssjef skal skape ro. Presidente­n har gjennom flere andre utnevnelse­r vist at han har stor tro på militære ledere, og general John Kelly er kjent for sin svært bestemte opptreden. Det store spørsmålet er om presidente­n lar seg temme. For det er Trump som er problemet, ikke medarbeide­rne. Særlig mange av hans twitter-meldinger er på et så lavt nivå og skaper så mye splid at det ikke er mulig for andre å glatte over.

Det erkjenner også politiske allierte av presidente­n i stadig større grad i full åpenhet. Sis- temann ut er senator og republikan­er Jeff Flake. Denne uka ga han ut en bok hvor han tar et voldsomt oppgjør med sin egen president. Flake går sterkt i rette med en president som mobber og trakassere­r politiske motstander­e, og som fører en politisk retorikk med sterke innslag av nasjonalis­me. I tillegg har flere av Flakes kolleger i Senatet gjort det klart at de stiller seg på justismini­ster Jeff Sessions side i den langvarige trakasseri­ngen av Sessions fra Donald Trump.

På toppen av alt dette kommer stadig nye avsløringe­r i skandalen rundt Russlands innblandin­g i den amerikansk­e valgkampen. Det er åpenbart at Trump selv frykter resultatet av de mange granskning­ene som er i gang, særlig hvis tidligere Fbi-direktør Robert Muller også utvider sin etterforsk­ning til å omfatte presidente­ns privatøkon­omi.

Den nye stabssjefe­n står foran en svært vanskelig jobb.

 ??  ?? John Kelly t.v.) får som ny stabssjef ansvar for skape ro og orden i Det hvite hus.
John Kelly t.v.) får som ny stabssjef ansvar for skape ro og orden i Det hvite hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway