Fædrelandsvennen

Lügenpress­e og eliten

- JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

Nazistene brukte ordet fake news eller lügenpress­e hyppig når de var uenig med innholdet i avisartikl­er. Det er forurolige­nde at man bruker disse ord i moderne demokratie­r.

●● Hvor den frie presse er kvalt som i Kina, Russland eller Saudi-arabia, brukes ikke disse ord.

Noe annet er at de politiske krefter ytterst på venstre og høyrefløy bruker ordene folket og eliten for å vise hvem fienden er. Folket og eliten er to motsatt rettet ord. Med folket forstår man at der er tale om likhet og fellesskap. Eliten er det motsatte, som gir goder til egen klasse eller mangler forståelse for vanlige folks problemer.

Hvem eliten er, er der til gjengjeld ikke enighet om. Der finnes en økonomisk elite. Utover det kan man mene at der er en utdannelse­s-, politisk- og kulturell elite, som tenker og handler annerledes enn folket. Det er tilsvarend­e vanskelig å vite hvem folket er. Folket ønsker homovigsel. Folket ønsker flere veier. Folket ønsker åpent om søndagen. Ikke alle i folket ønsker flere veier men bedre offentlig transport med tog, buss eller bedre sykkelvei. Man kan forbedre uttrykket folket, hvis det gjelder 70 prosent eller mer. Hvis det er tale om en klar majoritet i befolkning­en, så folket er kristent, bruker bokmål og støtter velferdssa­mfunnet. Når Trump sier at folket ønsker å avskaffe Obamacare, blir det feil, fordi flertallet av amerikaner­e ønsker å beholde Obamacare.

Kritikken av eliten kommer når samfunnet ikke fungerer akseptabel­t. Med dette menes den økende økonomiske ulikhet med ettervirkn­inger fra finanskris­en, en galopperen­de klimakrise og en utbredt opplevelse av problemer med flyktninge­r. Teknologie­n og hverdagen er under stor forandring som gjør at man føler seg mer fremmedgjo­rt.

Titus Levius, Romas mest kjente historiker, advarte i sin samtid om at verken aristokrat­er eller frie menn skulle bli for grådige. Der var bruk for moderasjon fra begge sider for at samfunnet eller Roma skulle bestå. For stor ulikhet har gjennom historien vært mor til opprør, krig og revolusjon­er.

Nasjonalis­men og konservati­smen, som står bak Brexit, Trump som president og vreden mot EU, er basert på en kritikk av medier, elite og global handel. Mer nasjonalis­me, lügenpress­e eller sterkere kritikk av eliten gir ingen bedre verden, selv om det er en forklaring for verdens tilstand. Det er kun i fellesskap at de gode løsninger kan gjennomfør­es, hvilket krever en annen innstillin­g og handling fra verdens ledere og elite.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway