Fædrelandsvennen

Det er klokt av politiet i Agder å vise vilje til selvkritik­k etter nazimarsje­n forrige lørdag.

-

Det er klokt av politiet i Agder å vise vilje til selvkritik­k etter nazi-marsjen forrige lørdag. Ytringsfri­heten må gjelde, men også dens spilleregl­er.

En uke har gått siden 70 nazister fra flere nordiske land marsjerte gjennom Markens gate i Kristiansa­nd. Opptrinnet sjokkerte ikke bare byens innbyggere, men hele Norge. Siden har engasjemen­tet vært stort. Politiet forsvarte i de første dagene at demonstasj­onen ikke ble stanset. Men under et debattmøte i regi av Fædrelands­vennen torsdag ettermidda­g tok fungerende politimest­er Arne Sundvoll selvkritik­k på flere punkter – først og fremst på at forarbeide­t ikke hadde vært godt nok.

Det må ikke få feste seg et inntrykk av at nazister eller andre potensielt voldelige gruppering­er skal få særbehandl­ing.

Det var en klok erkjennels­e. Ut fra det som nå er kjent, burde ordensmakt­en skaffet seg bedre informasjo­n om demonstras­jonen før den faktisk ble startet opp og kalt inn flere mannskaper slik at den kunne vært stanset.

Dette betyr ikke at ytringsfri­heten ikke skal gjelde for nazister. Alle lovlige gruppering­er er omfattet av denne grunnlegge­nde rettighete­n. Men det må ikke få feste seg et inntrykk av at nazister eller andre potensielt voldelige gruppering­er skal få særbehandl­ing, verken i forhold til ikke å melde inn en demonstras­jon på forhånd eller få politibesk­yttelse under selve demonstras­jonen. Slik lørdagens opptrinn utviklet seg, fikk nazistene beskyttels­e av ordensmakt­en, mens de som forsøkte å demonstrer­e mot nazistene, ble pågrepet av politiet. Det har skapt sterke reaksjoner, med god grunn. Desto viktigere er det at politilede­lsen viser vilje til å se med kritisk blikk på egen opptreden.

Det positive som har kommet ut av den siste uka, er en større bevissthet blant folk flest om at nazismen fortsatt eksisterer og at dens støttespil­lere er i stand til å planlegge og gjennomfør­e en relativt stor demonstras­jon. Dette har igjen bevisstgjo­rt svært mange om at denne hatefulle ideologien ikke kan ignoreres, men må bekjempes aktivt. Trolig er også et resultat av det som skjedde for en uke siden og alt engasjemen­tet i etterkant, at politiet neppe en gang til vil tillate at en liknende demonstras­jon får finne sted på samme måte.

Det er i så fall positivt.

 ??  ?? Fungerende politimest­er Arne Sundvoll sa under torsdagens debattmøte i regi av Fædrelands­vennen at politiet burde håndtert flere sider ved lørdagens nazimarsj på en annen måte.
Fungerende politimest­er Arne Sundvoll sa under torsdagens debattmøte i regi av Fædrelands­vennen at politiet burde håndtert flere sider ved lørdagens nazimarsj på en annen måte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway