Fædrelandsvennen

Det har vært noen spesielle uker. Det preger folk, og det preger byen.

Tre dager etter at Kristiansa­nd ble rystet av nok et barnedrap, så satt ordfører Harald Furre på hytteterra­ssen i Skottevig og leste overskrift­en «Nynazister marsjerer i Markens». Det har vært mørke skyer over det som skulle vært en blid sørlandsso­mmer.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Hva har skjedd med byen din i sommer, ordfører?

– Det har vært noen spesielle uker for byen. Det preger folk, og det preger byen. Drapet er helt meningsløs­t og forferdeli­g, sier ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre.

GRUSOM HENDELSE

Vi treffer ham på familiehyt­ta i Skottevig i Høvåg, i nabokommun­en Lillesand. Her har Furre tilbrakt de fleste sommerferi­er i sitt liv. Ordføreren har en uke igjen av ferien sin, en ferie som ikke ble helt slik han hadde tenkt.

Fra sitt tilholdsst­ed i skjærgårde­n har han lest både tragiske og opprørende nyheter om byen sin.

Han kaller marsjen av høyreekstr­eme i byens sentrum for opprørende. Drapet er noe helt annet, noe mye verre.

– Drapet på Sørlandsse­nteret er dypt tragisk. Det er helt absurd at ei 17 år gammel jente skal bli revet bort på den måten. Det er et helt uvirkelig tap for foreldre og familie, rett og slett grusomt. Tankene går til henne og familien, sier Harald Furre.

– KAN BLI REDDE

Da Marie Skuland (17) ble stukket ned mens hun var på sommerjobb på Coop Obs, var det det fjerde drap begått av et barn i Kristiansa­nd-regionen på to år. Tre ulike barn har drept andre mennesker; en i Søgne i 2015, dobbeltdra­pet på Lund i 2016 og drapet på Sørlandsse­nteret 27. juli i år.

– Det er nok mest tilfeldig at dette har skjedd i vårt nærområde. Jeg ser ikke noen spesielle trekk som forklarer dette. Hver for seg er det tragiske hendelser. – Hva gjør det med byen?

– Det gode er at det får frem omtanke og medmennesk­elighet hos folk. Men det kan også gjøre folk mer redde, sier Furre.

GLAD FOR GRANSKING

Ordføreren synes situasjone­n rundt den 15 år gamle jenta som er siktet for drapet, er tung og vanskelig. Hun har vært i barneverne­ts, altså det offentlige­s, omsorg i mange år. Både barnevern og helseetate­r har hatt mye med henne å gjøre. Likevel fanget ingen opp at hun var en potensiell drapsperso­n.

– Det er krevende i forhold til at et barn begår drap. Ut fra det jeg forstår i mediene, har situasjone­n rundt henne vært vanskelig lenge. Vi har et prinsipp som sier at barn ikke skal sperres inne. Samtidig har samfunnet rett til beskyttels­e. Og nå kommer snart et spørsmål om straff, sier Furre.

– Har samfunnet sviktet når et barn i offentlig omsorg dreper?

– Det er et godt spørsmål, og det må vi finne ut av. Derfor er det bra at Statens helsetilsy­n skal ha tilsyn mot barneverne­t og Sørlandet sykehus. Alle bør være ydmyke i forhold til at man skulle gjort en bedre jobb, sier Furre.

Han sier det finnes en del tilfeller av tydelig omsorgssvi­kt og forferdeli­ge skjebner.

– Samtidig er det viktig å få frem menneskers ansvar for egne handlinger. Man kan ikke bare skylde på samfunnet, sier ordføreren.

TRENGER KUNNSKAP

– Men hva kan samfunnet, ved Kristiansa­nd kommune, gjøre?

– Før dette skjedde, tok vi initiativ til en dybdedebat­t om barneverne­t. Vi har bestilt en rapport fordi jeg har opplevd at vi ikke vet nok. Det er ikke en kritikk av barneverne­t. Planen er å få en mer kvalifiser­t diskusjon. Politikern­e skal få mer kunnskap, sier ordføreren.

HVORFOR KOM DE HIT?

Vi snakker med Furre på en typisk sommerdag i 2017. Det er litt sol, ok temperatur, truende skyer inne i landet og det blåser fra vest. Ordføreren sitter i sofaen på terrassen utenfor hytta. En levegg tar av for vinden.

En uke tidligere satt han samme sted da en Facebook-post slo i mot ham: «Nynazister marsjerer i Markens».

– Hva i alle dager gjør de her var det første jeg tenkte. Det var veldig spesielt at de kom hit, til Sørlandet. Som ordfører er jeg opptatt av kommunens innhold, men også av omdømmet.

– Hvorfor tror du de kom akkurat til Kristiansa­nd?

– Det har vel å gjøre med at det er en ganske stor by med mange folk om sommeren. De ønsket mye oppmerksom­het, noe de også fikk.

– For mye?

– Ja, jeg har litt ambivalent forhold til medieoppme­rksomheten. De står for så ufyselige meninger at det er forståelig at det får stor oppmerksom­het. Det er viktig å diskutere saken, samtidig oppnår de nå det de vil.

MINNER OM YTRINGSFRI­HET

Furre kaller meningene til de høyreekstr­eme som avskyelige. Han synes det er høyst underlig at noen engasjerer seg så sterkt mot det de kaller «homolobbye­n». Hvorfor er de så redde for annerledes­het? Likevel minner han om ytringsfri­heten og peker på at debatten har vært lite nyansert. Han sier marsjen var lovlig, bortsett fra at den ikke var meldt inn.

– Vi kan ikke forby alt vi ikke liker, og vi kan ikke nekte folk som har en annen mening å ytre seg. En dag kan det være vår egen mening som går på tvers av det folk flest mener er riktig, sier han.

– Så om demonstras­jonen var blitt meldt inn som den skulle, og du ble spurt til råds, så ville du sagt ja?

– Da tror jeg det hadde gått som i Fredriksta­d. Det hadde blitt varslet motdemonst­rasjon, og politiet ville stoppet dem, sier Furre.

Han er usikker på om politiet burde ha stoppet demonstras­jonen som var i Kristiansa­nd.

– Jeg vil høre hva politiet sier selv. Det gikk jo bra, det ble ikke noe vold. Men hvis de bruker begrunnels­en om at de ikke vil kalle folk inn fra ferie, så er det pin-

SKULLE ALDRI PÅGREPET

På et punkt nøler han likevel ikke med å kritisere politiet.

– De skulle aldri pågrepet og satt håndjern på dem som stilte seg opp i veien. Om de står midt i veien og uttrykker sin mening, om de så er i fare for å bli slått ned, så burde de fått lov til det. Det reagerte jeg på, og det er merkverdig at de ikke fikk lov til å ta til motmæle, sier ordføreren.

Furre sier også at de i kommunen burde fått beskjed om demonstras­jonen før han ble varslet via medier og Facebook.

– Det vekker så sterke følelser at vi burde få høre om det når det

NYNAZISTIS­KE GRUPPER

– Visste du at disse kreftene finnes i regionen?

– Jeg har ikke hatt spesifikk informasjo­n om disse, men vi vet at det har vært nynazistis­ke grupper her. Det overrasker meg ikke at det finnes mennesker med tilknytnin­g til dette miljøet.

Furre tror det kommer til å komme flere demonstras­joner av denne typen, men han mener ikke at høyreekstr­eme utgjør en stor risiko for Norge.

– Problemet har kanskje blitt overdrevet akkurat nå, men vi må ha øynene åpne for at problemet kan bli større, sier ordføreren.

– Kan Kristiansa­nd motarbeide dette?

– Vi gjør allerede mye. Vi er første kommune med egen kriminalit­etsforebyg­gende plan, og vi har egen kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r. Der jobber vi mot det som beveger seg. Det er mest mot radikal islam, men også mot slike miljøer. Men arbeidet går mest mot barn og unge. Det handler om å ta problemet ved roten.

VALGKAMP OG SKEIVE DAGER

Mens alt dette har skjedd, har Furre hatt ferie.

– Har det vært lett å ha fri disse ukene?

– I likhet med alle andre blir jeg berørt når opprørende og tragis- ke ting skjer. Men fra kommunens side så synes jeg fungerende ordfører Jørgen Kristianse­n har håndtert dette helt riktig. Systemet har fungert. Det har ikke vært noen grunn til å intervener­e, sier ordføreren.

Om en uke er ferien slutt og da er det full fart med Arendalsuk­a, Uia-åpning, åpning av torvet og valgkampåp­ning for Furre, som også leder Vest-agder Høyre.

– Så er det ikke lenge til Skeive Sørlandsda­ger. Der tror jeg det blir ekstra stor oppslutnin­g i år etter at de som marsjerte engasjerte seg så sterkt mot homofile.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Harald Furre er rystet over drapet på Sørlandsse­nteret og vil vite mer om barneverne­t. Han likte dårlig nazidemons­trasjonen forrige lørdag, men priser engasjemen­tet hos folk.
FOTO: JACOB BUCHARD Harald Furre er rystet over drapet på Sørlandsse­nteret og vil vite mer om barneverne­t. Han likte dårlig nazidemons­trasjonen forrige lørdag, men priser engasjemen­tet hos folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway