Fædrelandsvennen

Nå blir denne lovlig som kjæledyr

Fra 15. august endres et 40 år gammel regelverk.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Det anslås å være omtrent 100.000 ulovlige reptiler i norske hjem, selv om det har vært forbudt siden 1977. Endringen har skjedd etter at Mattilsyne­t i fjor sendte ut et forslag på høring.

– Forbudet respektere­s ikke og blir ikke fulgt. Det er en utfordring for dyrevelfer­den, og det er uheldig å ha et regelverk som ikke respektere­s, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssj­ef for dyrevelfer­d i Mattilsyne­t.

I tillegg har det vært vanskelig for Mattilsyne­t å gå ut med informasjo­n om hold av dyr som ikke er lovlige.

– Men nå har vi fått utarbeidet en liste med 19 arter som oppfyller våre kriterier, og vi håper folk holder seg til disse. Vi har blant annet vurdert hygiene, smittefare og risikoen dyrene utgjør for naturen, sier hun.

En rekke kriterier må likevel oppfylles før reptilene kan innføres, omsettes og holdes.

FLERE BESLAG

– Med så mange ulovlige reptiler i Norge, var forskrifts­endringen nesten uunngåelig, sier Trond Tjomsland, dyrepasser i Kristiansa­nd Dyrepark med ansvar for reptilene, og nevner at de ofte tar inn beslag:

– De fleste reptilene vi har i Dyreparken, er faktisk beslaglagt fra privatpers­oner.

Torunn Knævelsrud forteller at Mattilsyne­t jevnlig må beslaglegg­e ulovlige dyr, og synes det er synd at disse oftest blir avlivet. Det er Tjomsland helt enig i.

– Det er jo synd, fordi de fleste som har reptiler, er veldig flinke med dem. Det er deres store lidenskap, sier han.

Rundt 35 av reptilene i Kristiansa­nd Dyrepark er tatt inn fra privatpers­oner etter beslag de siste 6-7 årene.

KREVER GRUNDIG FORARBEID

Tjomsland synes derfor lovendring­en på mange måter er bra. I tillegg synes han det er en lettelse at det nå blir enklere for eiere å oppsøke veterinære­n.

– Men det må ikke bli en mentalitet at det er lett å skaffe seg en slange. Det som kan bli bekymrings­verdig, er jo om folk tar inn en kongeboa bare fordi det er kult å ha, sier han.

Dyrepasser­en sier det er viktig å gjøre et grundig forarbeid dersom det frister med en slange, øgle eller skilpadde i stua. Å holde reptiler krever mye tilrettele­gging. Man må ha et terrarium, riktig temperatur, fuktighet og berikelse.

– Det er mange detaljer og man blir aldri ferdig utlært. Men det gjør også at det er utrolig gøy å holde på med.

MERKER ALLEREDE PÅGANG

Kvadrature­n Zoo Nilssen og Tropehagen Zoo i Kristiansa­nd får allerede mange spørsmål om reptiler fra spente kunder.

– Vi gleder oss veldig, og vi regner med at det blir litt trøkk når det nå blir lovlig, sier Ingrid Dalseg, daglig leder i Tropehagen Zoo.

– Mest sannsynlig skal vi ta inn gekko og dvergvaran. Så blir det ganske naturlig å ta inn kornsnok, kongepyton og melkesnok, sier hun.

RUSTER OPP KLINIKKENE

Ellef Blakstad, veterinær og fagansvarl­ig i Den Norske Veterinærf­orening, sier forskrifts­endringen vil føre til at veterinære­r over hele landet i mye større grad vil få anledning til å behandle syke rep- tiler.

– Mange av eierne vært har engstelige for å gå til dyrlegen i frykt for å bli fratatt dyrene. Men jeg vet også at enkelte har vært i jevnlig kontakt med veterinære­r de stoler på, sier han, og understrek­er at veterinære­ne aldri har hatt meldeplikt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Trond Tjomsland, dyrepasser i Dyreparken, viser fram en kongepyton. Han har opplevd å få inn mange beslaglagt­e reptiler de siste årene. Med rundt 100.000 ulovlige reptiler i Norge mener han forskrifts­endringen var uunngåelig.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Trond Tjomsland, dyrepasser i Dyreparken, viser fram en kongepyton. Han har opplevd å få inn mange beslaglagt­e reptiler de siste årene. Med rundt 100.000 ulovlige reptiler i Norge mener han forskrifts­endringen var uunngåelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway