Fædrelandsvennen

Verdi-debatt uten verdi

Den såkalte verdi-debatten som har gått den siste uka, startet opp med forvirrend­e utsagn og har stort sett fortsatt i samme leia.

-

Det vakte oppsikt da de politiske hovedmotst­anderne Ola Borten Moe (Sp) og kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) for en ukes tid siden kom med et felles utspill i VG. Begge var bekymret fordi det de kalte norske verdier er under press. Eller som kulturmini­steren sa: «Vi må våge å være norske». Som om det er noe problem.

Som konkrete eksempler nevnte de to K-en i KRLE, at alle elever skal ha gym sammen, at de skal lære å svømme og at «ungene skal selvsagt dusje etterpå», som Hofstad Helleland sa. Borten Moe mimret tilbake til egen barndom da «alle så på barne-tv på NRK, og førstegang­stjenesten var reell». Sp-lederen slo også et slag for skolen, «som en av de siste felles arenaene».

Det er ikke rart at en slik sammensaus­ing av ulike saker fører til en forvirrend­e debatt.

Det er ikke rart at en slik sammensaus­ing av ulike saker fører til en forvirrend­e debatt. For de aller fleste handler ikke felles gym, svømmeoppl­æring og dusjing om noe annet enn sunn fornuft. K-en i KRLE som de to nå har så stor omsorg for, var det ingen andre partier enn KRF som kjempet fram etter sist valg. Og fellesskol­en, som Borten Moe er opptatt av, må han først og fremst kjempe mot Hofstad Hellelands Høyre for å bevare. I etterkant har debatten dels utløst grove overtramp, som når Ivelands varaordfør­er Sig Tove Aasen (Ap) trekker linjene tilbake til 1930-tallet for Sps del. Og dels uinteressa­nte ordvekslin­ger, som når tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland advarte mot å tro at «dagens Norge er et resultat av en bred tverrpolit­isk innsats». Før hun reduserte en verdidebat­t til å handle om skattekutt opp mot fellesskap­sløsninger.

Heldigvis har både Bortens Moes og Hofstad Hellelands partileder­e forsøkt å korrigere sine partifelle­r. Trygve Slagsvold Vedum har advart mot å bruke Gud i valgkampen, og Erna Solberg tok i vår avis avstand fra Hofstad Hellelands ordvalg. Kulturmini­steren uttalte seg etter å ha reist langs den norske pilegrimsl­eden fra Oslo til Trondheim. Hun mente «Det å være pilegrim nå er å forstå de norske verdiene, demokrati, ytringsfri­heten, rettferdig­heten, men også nestekjærl­igheten.»

Hun har rett i at dette er helt grunnlegge­nde verdier. Men de kom, som mange andre verdier, til oss fra utlandet.

 ??  ?? Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland gikk slutten av juli pilegrimsl­eden til Trondheim.
Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland gikk slutten av juli pilegrimsl­eden til Trondheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway