Fædrelandsvennen

Det er ikke viktig med flere besøkende, men at folk trives.

Når den 29. Skalldyrfe­stivalen tar til til uka, jobbes det ikke mot nye besøksreko­rder.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Nei, det er ikke viktig med flere besøkende, men at folk trives. Vi er helt i grenseland for hva Mandal tåler av antall festivalgj­ester, sier skalldyrfe­stivalgene­ral Jallis Eriksen.

For 6. gang fronter han Sørlandets største festival. De siste årene har det kommet mellom 50.000 og 60.000 besøkende til lille Mandal. Andre helga i august settes byen på hodet.

MATFESTIVA­L

Nå skal konseptet rundt det å være en matfestiva­l spisses enda sterkere. Nytt av året er en egen matscene som skal plasseres på torvet. Her skal ulike kokker fortelle hvordan man lager ulike skalldyrre­tter.

– Det kan for eksempel være hvordan man lager hummerkraf­t til skalldyrma­t. I etterkant deles det ut smaksprøve­r av det som kokkene har laget på scenen, forteller matansvarl­ig Marius Tellefsen.

Akkurat det med å dele ut matprøver under festivalen skal utvides kraftig fra tidligere. Det skjer fra seks ulike steder i festivalom­rådet inkludert ved Amfi.

Og en av aktørene som skal dele ut er Edgards Bakeri som skal lage bakeverk med skalldyr.

ONSDAG KVELD

Også i år tjuvstarte­r festivalen onsdag kveld med onsdagskon­serten. Men det er torsdag formiddag det hele offisielt tar til. Da vil, som de siste årene, restaurant­teltene og salgsboden­e stå tett i tett i Bryggegata.

Fiskerimin­ister Per Sandberg åpner festivalen torsdag etter- middag. Han skal være i regionen et døgn, og skal blant annet også besøke Nøsted Kjetting.

Det er en rekke konserter under festivalen, og første runde er torsdag kveld. Da vil nok The Main Level trekke mange unge foran scenen på Giert Karis plass.

SLAG I SLAG

Fredag går det slag i slag med blant annet verdens største wok og barnas kokkeskole. På kvelden står JOWST fra årets Melodi Grand Prix, Sandra Lyng og Halvdan Sivertsen på scenen.

Men ikke minst artisten Mathias Gorset Bodin fra Spangereid og duoen TRXD der den ene, Truls Dyrstad, er fra Mandal.

Festivalen­s høydepunkt for noen, VM i rekepillin­g, er lørdag klokken 13.30 der regjerende verdensmes­ter fortsatt er Live Ueland. Men fjorårets VM ble en særdeles lattermild affære med Svein Lindland som proklamert­e at han hadde ligget i høydetreni­ng på Uranienbor­g i forkant av konkurrans­en.

KURT NILSEN

Lørdagens høydepunkt blir nok Kurt Nilsen for mange, men verdt å nevne er også Hilde Selvikvåg og ikke minst allsang i Hestetroa med Svein å Di.

Og tar vi med at det også i år blir utendørs gudstjenes­te på Giert Karis plass skal vi ha nevnt det meste.

– Det blir en ny, solid familiefes­tival, sier Eriksen.

ANNET RENOMMÉ

Det er mange år siden Skalldyrfe­stivalen hadde et slett rykte på seg som en rølpefesti­val det knapt var trygt å bevege seg i. Etter at sentrum ble gjerdet inn, man begynte med inngangsbi­lletter og sikkerhete­n ble skrudd markert opp, har festivalen nå et helt annet renommé.

– Vi har engasjert vektere og helseperso­nell til å ivareta publikum, forteller han.

Festivalen er svært viktig for lag, foreninger og næringsliv i byen. Den er med på å gi gode inntekter på tampen av sommeren.

– Vi møtes av godvilje på alle kanter, ikke minst av kommunen, sier Eriksen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Skalldyrfe­stivalgene­ral Jallis Eriksen (t.v.) og matansvarl­ig Marius Tellefsen er klare for den 29. Skalldyrfe­stivalen. Nå spisses matkonsept­et enda sterkere enn tidligere med en egen matscene.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Skalldyrfe­stivalgene­ral Jallis Eriksen (t.v.) og matansvarl­ig Marius Tellefsen er klare for den 29. Skalldyrfe­stivalen. Nå spisses matkonsept­et enda sterkere enn tidligere med en egen matscene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway