Fædrelandsvennen

Jubel og skuffelse over lovendring­en

- KAMILLA RUDBERG

En som jubler over lovendring­en, er Norsk Herpetolog­isk Forening (NHF). I motsatt ende står både Folkehelse­institutte­t og Dyrevernal­liansen.

NHF har jobbet med å få til en endring i lovverket siden forbudet mot de eksotiske dyrene kom i 1977.

– Vi skulle helst sett at listen var større, men det er soleklart bedre enn ingenting. Jeg håper dette blir en god start og at vi på sikt får utvidet listen med fornuftige arter, sier Thor Håkonsen, leder for NHF.

– Noen er fortsatt negative uten at vi kan se noe vitenskape­lig grunnlag for at det. Det har blant annet vært bekymringe­r fra Folkehelse­institutte­t med tanke på salmonella­smitte, men det er ingenting som tyder på at salmonella­smitte er et reelt problem, sier han.

Karin Maria Nygård, seniorrådg­iver i Folkehelse­institutte­t er mindre entusiasti­sk:

– Vi er litt skeptiske til å tillate hold av reptiler fordi det er en høy forekomst av salmonella blant dyrene. Det ser vi i rappor- ter fra andre land som har vært åpne for reptilhold, sier Nygård.

Hun sier at studier viser at opp til 50 % av de undersøkte reptilene er bærere av salmonella­bakterien, og at barn og mennesker med nedsatt immunforsv­ar er utsatte grupper som helst skal unngå kontakt med dyrene.

– I resten av Europa ser vi at dyrevernor­ganisasjon­ene arbeider for å stramme inn på antall tillatte arter, men i Norge går vi nå i motsatt retning. Dette er et langt steg tilbake for dyrevelfer­den, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikas­jonsrådgiv­er i Dyrevernal­liansen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway