Fædrelandsvennen

De vil regjere sammen. Men velgerne deres liker ikke hverandre

Resultater fra Norsk medborgerp­anel viser at velgerne i KRF og Venstre ikke er særlig begeistret for hverandre.

-

Kløften mellom Krf-velgere og Venstre-velgere har vokst kraftig i løpet av de fire årene de to partiene har sittet i samme båt, som støttepart­ier for regjeringe­n.andelen Krf-velgerne som sier at de misliker Venstre har mer enn doblet seg de siste fire årene (fra 19 til 40 prosent). Nå er det flere som misliker Venstre enn som liker dem.

– Jeg er ikke overrasket, sier Hareide, som mener Venstre nå utfordrer KRF i verdispørs­mål.

SYMPATIBAR­OMETER

Norsk medborgerp­anel ved Universite­tet i Bergen (UIB) har fulgt flere tusen nordmenn i fire år, helt siden forrige stortingsv­alg. Deltakerne utgjør et tverrsnitt av befolkning­en.

– Det unike er at vi følger de samme deltakerne over tid, men samtidig stiller vi spørsmål rela- tivt hyppig. Dermed er det mulig å se at folk skifter mening underveis, sier professor Elisabeth Ivarsflate­n ved Institutt for sammenlikn­ende politikk ved UIB.

Medborgerp­anelet har både spurt deltakerne om hva de stemte, men også om hva de til enhver tid synes om de andre stortingsp­artiene. Resultaten­e er samlet i et eget sympatibar­ometer som Bergens Tidende har laget i samarbeid med Norsk medborgerp­anel.

– Jeg tror velgerne tar det som en selvfølge at vi står sammen i de store spørsmålen­e. Og så har det vært en del oppmerksom­het om saker der vi er uenige, sier Hareide.

Han nevner miljø, sosial profil og asylpoliti­kk som områder der KRF og Venstre har stått sammen og fått gjennomsla­g i Stortinget.

SURROGATI OG KRLE

– Men så har Venstres landsmøte for eksempel åpnet for surrogati og sagt nei til K-en i KRLE. Venstre utfordrer oss på viktige verdiområd­er. Vi har vært vant til at Frp har gjort det, men nå har også Venstre tatt noen slike valg. Det merker jeg, sier Hareide.

Blant Venstre-velgere er det et flertall som sier at de misliker KRF, mens 29 prosent liker partiet. Her har sympatien gått litt opp og ned i perioden.

Motsetning­ene var på sitt høyeste våren 2014, da debatten om reservasjo­nsrett gikk for fullt. Men jevnt over har misnøyen med KRF økt med rundt ti prosentpoe­ng blant Venstre-velgere.

– Det har nok vært mer oppmerksom­het på de få, men tunge verdiladed­e sakene vi har vært uenige i enn på alt vi har fått til sammen, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

Han nevner mer ressurser til skolen, tiltak mot barnefatti­gdom, mer makt til kommunene og miljø som saker der KRF og Venstre har fått gjennomsla­g sammen.

– Vi er gode allierte og har i det store og hele felles glede og nytte av samarbeide­t. Så vil det selvsagt være forskjelle­r i en del verdispørs­mål, sier Breivik.

KRF + SP = SANT

Sympatibar­ometeret viser også at langt flere Krf-velgere liker Senterpart­iet enn Venstre. 53 prosent av Krf-velgerne sier at de liker Sp, en framgang på ni prosentpoe­ng siden valget for fire år siden. Sånn sett hadde det kanskje vært mer naturlig å samarbeide med Sp, Hareide?

– Vi har aldri valgt vekk Sp. Vi sier at vi vil ha et bredest mulig sentrum inn i regjeringe­n. Men forholdet mellom Venstre og Sp er kanskje et annet.

Krf-velgere liker Høyre aller best (60 prosent). Selv om det er litt ned fra 2013, har sympatien med Høyre holdt seg stabilt høy i perioden.

Bare 20 prosent av Krf-velgerne liker derimot det andre regjerings­partiet, Frp. Tre av fire sier at de misliker Frp, en andel som har økt de siste fire årene.

47 prosent av Krf-velgerne liker Ap, omtrent som i 2013. Hareide har selv lansert MDG som en mulig regjerings­partner, men da trosser han egne velgere. Bare 23 prosent liker dem.

AP POP I VENSTRE

Blant Venstre-velgere er Arbei-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway