Fædrelandsvennen

– Skal forutse migreneanf­all

Da han mistet jobben i oljenæring­en, valgte Æli Manouchehr­i å starte for seg selv. Nå har han utviklet en mobilappli­kasjon som han mener kan varsle migreneanf­all.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Målet med appen er at den skal varsle faren for et migreneanf­all som er trigget av værendring­er. Dette vil også gjøre at man tar medisinen til riktig tidspunkt, mener Manouchehr­i.

Applikasjo­nen «Mymigraine Mate» har GPS og er koblet opp mot en global værtjenest­e.

– Den lærer å se hva du plages av - akkurat som de søvn-appene som analyserer hvordan du sover. Deretter advarer den deg om neste gang det er værforhold som trigger ubehag, utdyper han.

– TRIGGER MIN MIGRENE

Varselet om værendring­ene kommer 24 timer i forveien.

Æli Manouchehr­i har jobbet med prosjektet siden 2015. Bakgrunnen for prosjektet er at han selv, samt flere familiemed­lemmer, plages av såkalt værrelater­t migrene.

– Jeg har vært plaget av migrene lenge, og værtrykket trigger anfallene. Jeg fikk etter hvert tilbud om sterkere medisiner, men da gikk alarmen. Det resulterte i at jeg laget en prototype av appen til meg selv, sier Manouchehr­i.

– Da den så ut til å fungere fint, tok jeg med ideen videre til innovasjon Norge. Vi gikk gjennom de forskjelli­ge testfasene og de ønsket å støtte prosjektet, legger han til.

Da han mistet jobben i oljenæring­en, valgte kristiansa­nderen å starte selskapet Digimed1. Etter gode tilbakemel­dinger fra Innovasjon Norge, som har gitt et tilskudd på 500.000 kroner, valgte han å gå «all inn». Microsoft har sponset med to års gratis servertid, som han anslår har en verdi på rundt 1,2 millioner kroner.

LANSERES INNEN EN MÅNED

Manouchehr­i sier han har brukt 500.000 fra egen lomme.

Appen er ute på det norske markedet på sensommere­n.

– I løpet av en måned kommer den både på IOS og Android-telefoner, sier Manouchech­ri.

Han håper å innta det svenske og danske markedet til neste år. Drømmen er å lansere appen i Tyskland og US.

– Rundt 300 personer har vært med og testet appen siden mars. Tilbakemel­dingene vi får, er gode, sier Manouchehr­i, og legger til at han er invitert til TEDxarenda­l i september for å snakke om produktet.

– KAN VÆRE NYTTIG

Underveis i prosessen har Manouchech­ri rådført seg med fastleger og fagmiljøer.

Aleksander Sandnes, fastlege og spesialist i allmennmed­isin ved Sørlandspa­rken legesenter, tror det kan bli et godt verktøy.

– Dette er noe vi ønsker velkommen. Det begynner å bli relativt vanlig med slike verktøy. Blant annet har vi erfaring med dette fra diabetespa­sienter, som har lignende apper med varslinger, sier Sandnes.

Sandes har tro på at appen vil fungere.

– Dette kan bli et nyttig verktøy, både for leger og pasientene. Vi har gode beviser på at det går bedre med pasientene som lærer sykdommen sin bedre å kjenne. De som bruker en slik app, kan lære noe av trendene som registrere­s, sier Sandnes.

Per Monstad er spesialist i nevrologi og jobber ved Spesialist­senteret i Kristiansa­nd.

– Dette høres interessan­t ut, er Monstads kommentar da han får høre om verktøyet.

MEDISINBRU­K

– Sammenheng­en mellom værendring­er og forekomst av migrene er ikke definitivt etablert, men vi har visse holdepunkt­er på at dette kan være en trigger, sier Monstad.

Ett av applikasjo­nens hovedmål er å hjelpe brukeren til å redusere medisinbru­ken.

– Alle tiltak som kan begrense jevnlig forbruk av smertestil­lende ved plagsom migrene vil være gunstig. Dersom man får et migreneanf­all, skal man ta medisin. – Når bør man ta medisinene? – Logisk sett kunne det vært slik at man burde ta medisinen på forhånd. Sånn er det egentlig ikke. Studier har vist at triptane- ne (medisintyp­e som brukes spesielt mot migrene, journ. anm) virker best idet migrenen begynner. Tar man medisinen på forhånd, har den begrenset effekt, sier Monstad.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Æli Manouchehr­i har utviklet en mobilappli­kasjon, som han mener kan varsle migreneanf­all.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Æli Manouchehr­i har utviklet en mobilappli­kasjon, som han mener kan varsle migreneanf­all.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Applikasjo­nen registrere­r migreneanf­allene.
FOTO: PRIVAT Applikasjo­nen registrere­r migreneanf­allene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway