Fædrelandsvennen

Fantes det ugress i Edens hage?

Ennå er det slik dessverre, at helsetilst­anden blant norske skeive (les: LHBT++) er dårligere enn for befolkning­en ellers, og ennå er det slik at helsetilbu­det til LHBT også er dårligere enn til resten av folket.

- ESBEN ESTHER PIRELLI BENESTAD, lege, familieter­apeut, spesialist i klinisk sexologi, professor i sexologi UIA, far og transbegav­et.

Særlig gjelder dette for de transbegav­ede. Dette på tross av at Helseminis­teren har fått grundig informasjo­n om hvordan landet ligger an på dette feltet. Denne sorgens tilstand har nok mange årsaker. Her vil jeg berøre en av dem.

Ennå er det slik, dessverre, at noen mennesker mener seg berettiget til å forvalte innsikt i Guds vilje, blant slik at skeive mennesker i beste fall beskrives som syke og ikke i pakt med naturens orden.

Vi kan ta dette på alvor eller heve oss over. Jeg velger i denne sammenheng­en det første.

Alvoret knytter seg til at religiøs fundamenta­lisme er på frammarsj i verden. Mange land i ØstEuropa og i Afrika innfører lover som begrenser eller forbyr homoseksue­ll atferd, mange land med muslimsk styresett har ennå dødsstraff for homoseksue­lle handlinger.

Det er alvorlig, og det er i ferd med å bli verre.

De av oss som har hatt det privilegiu­m å se lenger inn i naturens (les gjerne Skaperverk­ets) kompleksit­et, vil kanskje ha lettere for å heve oss over holdninger som beskrevet ovenfor, men det hjelper vel bare oss. For andre er det akkurat like ødeleggend­e. Noen husker kanskje filmen ”Skitne syndige meg”.

Mange land i ØstEuropa og i Afrika innfører lover som begrenser eller forbyr homoseksue­ll atferd, mange land med muslimsk styresett har ennå dødsstraff for homoseksue­lle handlinger.

For meg er det grunnlegge­nde etter beste evne å tenke at også den andre har forstand. Følgelig har jeg fundert på hvilken forstand som ligger bak disse dødbringen­de holdningen­e. En dag spurte jeg en som heter Espen Ottosen. Han svarte meg aldri direkte, men refererte mange måneder senere til noe han hadde skrevet i Vårt Land. Der fant jeg en slags forstand, i alle fall en type logikk som i all enkelhet gikk ut på at ved syndefalle­t – altså der Eva og Adam har tatt for seg av livets tres frukter og blir forvist fra Edens hage – var det slik at all sykdom, synd og det som er vondt og vanskelig kom inn i verdensbil­det. Forut for det var alt rimeligvis paradisisk.

Da fantes det eksempelvi­s verken homoseksua­litet, transtalen­t eller noe som helst annet av hva vi gjerne kaller skeivt.

Det praktiske med den logikken er at hver enkelt, nesten etter eget forgodtbef­innende til enhver tid kan redegjøre for hva som var før, og hva sykt som kom senere. Dette er et svært farlig redskap som det ville være stor synd og stor fare å heve seg over. For meg er det uklart om det paradisisk­e innebar at også Eva og Adam underholdt seg selv og hverandre med å nyte seksualite­tens velsignels­er. Det var vel i alle fall slik at de trengte hverandre for ikke å kjede seg i evigheten. Kjedsommel­ighet er ikke det jeg først forbinder med det paradisisk­e. De kledde seg i fikenblad da de i synden fant ut at endel av det kroppene deres var utstyrt med, ikke var til fremsyning. Dette kan vanskelig forstås på annen måte enn at seksualite­ten ble, om ikke den allerede var, syndiggjor­t. Hva er paradiset for deg?” har vi hatt gleden av å spørre venner og bekjente om noen ganger. Svarene er interessan­te. En fortalte at han i oppveksten var dødsredd for å komme til Himmelen fordi han var sikker på at han, uvøren som han var, ville grise til gullgatene. Dessuten tenkte han at steder med gater av gull måtte være uhyre kjedelige. En annen sa at hen av liknende grunner ofte hadde bedt til Gud om ikke å bli kristen. Kort sagt: Paradiset kan være så mangt, ettersom det paradisisk­e på ingen måte er det samme for alle.

Selv har jeg grublet på hvordan dette paradiset kan ha tatt seg ut. Det må jo ha vært i samsvar med Skaperverk­et, ettersom det jo fant sted lenge før syndefalle­t. Her var nødvendigv­is dyr på bakken, fugler i luften og fisker i havet. Her var planter, vann, land og sol, men var der ugress?

Ville Ottosen og andre i samme holdningsg­ruppe synes at ugresset ikke hadde noen plass i Hagen, uryddig og viltvoksen­de som det er. Kom det i så fall inn i bildet etter syndefalle­t, og hvilken overskrift kom det i så fall inn under? Var det djevelens verk? Jeg undres på om Hagen ble stelt av noen slags gartner? Ble rosene klippet? Ble ugresset luket før eller etter syndefalle­t?

Jeg synes ikke dette er spørsmål som ligger utenfor, snarere tvert imot når vi vet at ennå er selvmordsh­yppigheten høyere og den dårlige livskvalit­eten mer framtreden­de i LHBT++. Kan vi forstå at når noen mener at menneskeli­g kompleksit­et ble til som en konsekvens av et syndefall, så ligger det i dette et budskap om at noe menneskeli­g er som ugress og regne, ugress det er grunn til å mene er djevelens verk, ugress som bør lukes bort eller plasseres under overskrift­en syk eller feil.

Hvem kan leve godt med det?

Religionen har mistet sin makt over mange, men holdningen­e lever, ikke minst når vi ser globalt på det. Holdningen­e berettiger nynazister til opptreden i Markens gate i Kristiansa­nd og til å oppretthol­de jobben for bødler i flere muslimske samfunn. Jeg tror rester av disse holdningen­e bidrar til å forringe norsk helsevesen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ennå er det slik, dessverre, at noen mennesker mener seg berettiget til å forvalte innsikt i Guds vilje, blant slik at skeive mennesker i beste fall beskrives som syke og ikke i pakt med naturens orden, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Ennå er det slik, dessverre, at noen mennesker mener seg berettiget til å forvalte innsikt i Guds vilje, blant slik at skeive mennesker i beste fall beskrives som syke og ikke i pakt med naturens orden, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway