Fædrelandsvennen

Venstre til valg på rene fjorder

-

Plastforsø­plingen i havet er et enormt, globalt problem, og det har nådd din nærmeste strand. Venstre går blant annet til valg på en marin renovasjon­stjeneste.

●● Akkurat nå er fjorden på sitt beste. Varmet av en lang sommer, fristende å bade i, full av mat. Men vi svømmer i plast. Drikkeflas­ker, taustumper og annet avfall vasker inn på strendene våre. Makrellen vi fisker på hytta har det i magen. Kanskje er plasten så liten at vi ikke ser den, og spiser den selv. For Venstre er det viktig at alle har tilgang til naturen, og at den skal være ren. Dyr og planter skal tas vare på, ikke ødelegges med uforsiktig­het og forsøpling. Økosysteme­t har egenverdi, men havet er også matfat og jobbskaper.

Når vi skal bekjempe marin forsøpling må vi gjøre to ting på én gang. For det første må vi sette i gang en stor ryddeinnsa­ts for å fjerne plasten som allerede er i havet. I tillegg må sørge for at vi ikke fortsetter å forurense og forsøple.

Ryddeinnsa­tsen må gjøres på mange plan. Venstre mener det er behov for en marin renovasjon­stjeneste – dedikert til rydding av kysten. Fremover må i større grad ta i bruk ny teknologi for å rydde og rense plasten i fjordene, og det må settes av penger til forskning, slik at vi kan bli enda mer effektive i fremtiden.

For å hindre at vi forsøpler mer i fremtiden, vil Venstre få på plass flere pante- og returordni­nger og øke flaskepant­en. Slik frister det mer å resirkuler­e plasten enn å kaste den i naturen. All plast som ikke er bioplast eller resirkuler­t bør avgiftsbel­egges, slik at færre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway