Fædrelandsvennen

Den forhatte gullvinner­en

Justin Gatlin ødela Usain Bolts festkveld, og ble møtt av en stor pipekonser­t fra publikum.

- TEKST: NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no TEKST: erlend.nesje@aftenposte­n.no

Dette var kvelden Usain Bolt skulle fullbyrde sin utrolige sprintkarr­ière. Da de åtte finalisten­e sto i startblokk­ene, hadde Bolt 11. Vm-gull og 8 Ol-gull.

Men det hjalp han lite da startskudd­et gikk.

Bolt slet i starten, og på slutten kom amerikansk­e Justin Gatlin (35) som en kule. Gatlin vant på tiden 9.92, foran landsmann Christian Coleman og Bolt. Tidligere dopingutes­tengte Gatlin tok til tårene etter at seieren var et faktum.

– Det var et surrealist­isk øyeblikk, sier Gatlin til NRK.

Dette sa Bolt til Gatlin

Usain Bolt var storfavori­tt før finalen. Jamaicaner­en var ikke raskest i hverken forsøket eller semifinale­n, men de fleste trodde han ville mobilisere og vinne finalen. Slik gikk det ikke.

Gatlin ble i stedet tidenes eldste 100-metervinne­r i VM. Etter løpet knelte han for Usain Bolt – i en hyllest til sprintlege­nden.

– Jeg snakket med Usain Bolt på bakrommet. Han ba meg ha det gøy, og slappe av. Da han klemte meg etter løpet, sa han: «Ikke bry deg om buingen. Du har jobbet hardt for dette. Du er en god mann, og du fortjener dette», forteller Gatlin.

– Har Bolt vært en inspirasjo­nskilde for deg?

– Han har inspirert meg. Han har inspirert meg til å løpe raskere enn jeg noensinne har gjort. Jeg ville bare være ved siden av ham på banen, bare være hans største konkurrent. Jeg vil at våre episke slag skal stå i historiebø­kene. Jeg respektere­r ham skikkelig, sier Gatlin.

Pipekonser­t

Utfallet var svært lite populært på Olympiasta­dion i London. Gatlin har nemlig to ganger vært utestengt for brudd på dopingregl­ene.

Både før og etter finalen ble Gatlin buet på av London-publi-

FAKTA

Her er tidene i 100-meterfinal­en

● Gull: Justin Gatlin (USA), 9,92.

● Sølv: Christian Coleman (USA), 9,94.

● Bronse: Usain Bolt (Jamaica), 9,95.

● 4) Yohan Blake (Jamaica), 9,99, 5) Akani Simbine (Sør-afrika), 10,01, 6) Jimmy Vicaut (Frankrike), 10,08, 7) Reece Prescod (Storbritan­nia), 10,17, 8) Su Bingtian (Kina), 10,27.

kummet. Bronsevinn­er Bolt ble på sin side hyllet av publikum. «Usain Bolt! Usain Bolt!», ropte de.

Bolt reagerte imidlertid ved å gratulere Gatlin med en bamseklem.

– Han er en stor konkurrans­emann, sier Bolt om gullvinner­en.

– Du må være på ditt beste for å slå ham. Jeg har satt virkelig pris på å konkurrere mot ham, og han er et godt menneske.

Bolt: – JEG er veldig lei meg

Bolt skal løpe stafetten for Jamaica på VMS nest siste dag. Men som individuel­l idrettsutø­ver pensjonert­e Usain Bolt seg klokken 22.47 i kveld. Han gjorde det med Vm-bronse på 100 meter.

– Jeg er veldig lei meg for at jeg inne kunne avslutte med seier, sier Bolt, som likevel understrek­er:

– Det var vidunderli­g å være her i kveld. Jeg setter stor pris på all støtte jeg fikk. Tusen takk, jeg har virkelig nytt det.

Han hadde klare tanker om hva som gikk galt.

– Starten ødela for meg. Normalt kommer det seg utover i rundene, men det ville seg ikke helt. Det faktum at jeg ikke fikk til starten er grunnen til at jeg tapte.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Her kneler Justin Gatlin for Usain Bolt etter å ha sikret Vm-gullet. Bolt fikk kun bronse i sin siste, individuel­le 100 meter.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Her kneler Justin Gatlin for Usain Bolt etter å ha sikret Vm-gullet. Bolt fikk kun bronse i sin siste, individuel­le 100 meter.
 ?? FOTO: AP ?? Her er Justin Gatlin rett etter at han sikret 100-metergulle­t.
FOTO: AP Her er Justin Gatlin rett etter at han sikret 100-metergulle­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway