Fædrelandsvennen

Italia vil sende krigsskip til libysk farvann

Det italienske parlamente­t har godkjent en kontrovers­iell aksjon som innebærer at migranter som reddes i libysk farvann føres tilbake til den libyske kysten.

- FÆDRELANDS­VENNEN/POLITIKEN

Iløpet av få uker vil Italia være klar til å sette inn sine krigsskip i libysk farvann for å stanse menneskesm­uglere og redde menneskeli­v, ifølge statsminis­ter Paolo Gentiloni. Målet er imidlertid ikke å sette skipbrudne flyktninge­r i land i Italia, men å føre dem tilbake til Libya. Det bekrefter regjerings­kilder overfor flere italienske medier.

ITALIENSK DESPERASJO­N

Onsdag godkjente parlamente­t det kontrovers­ielle forslaget med et massivt flertall på 328 for og 113 imot. Italia har tidligere vurdert å sende soldater til Libya for å stabiliser­e landets situasjon, og det nye utspillet avspeiler Italias desperasjo­n over den fortsatte strømmen av migranter og flyktninge­r. Så langt i år har 95.000 mennesker krysset Middelhave­t med kurs mot Italia, ifølge tall fra det italienske innenriksd­epartement­et.

– Dette oppdraget kan bli et vendepunkt, sa Paolo Gentiloni tirsdag om initiative­t som lederen av Libyas Fn-anerkjente regjering, Fayez al-serraj, har gitt grønt lys til.

Det innebærer imidlertid ikke at alle problemer er ryddet av veien, for det libyske presidentr­ådet i Tripoli, som represente­rer flere forskjelli­ge grupper, avviser italienern­es plan.

– Nasjonal suverenite­t er en rød linje som ikke kan overskride­s, heter det i en uttalelse fra presidentr­ådet. Ifølge rådet går avtalen med Italia ut på utdanning av den libyske kystvakten og samarbeid i kampen mot menneskesm­uglere.

STØTTES AV HAFTAR

Ifølge den italienske avisen La Stampa støtter Khalifa Haftar – Libyas eneveldige hærfører – den italienske operasjone­n i libysk farvann.

Den italienske ambassadør­en til Libya møtte Khalifa Haftar i sistnevnte­s hovedkvart­er i Rajma allerede i april, hvor Haftar blant annet ga Italia tillatelse til å åpne et kontor i Tobruk, som ligger under hærføreren­s kontroll.

Ifølge La Stampa har italienske utsendinge­r også møtt representa­nter for stammene i den sørlige delen av landet. Målet er å få disse stammene, som deltar i menneskesm­ugling, til å samarbeide med Italia mot betaling.

«HOTSPOTS» OG MISHANDLIN­G

Italias statsminis­ter hevder at han har ori- entert flere av sine europeiske kolleger om det italienske initiative­t.

– Det gleder meg at vi har stor europeisk støtte for denne nye muligheten, sa Gentiloni til flere medier tirsdag.

Hos de humanitære organisasj­onene finner man imidlertid ingen glede. I juli tok organisasj­onene skarpt avstand fra Eu-kommisjone­ns nye handlingsp­lan for migranter og flyktninge­r. Den innebærer blant annet et tett samarbeid med Libyas kystvakt, som flyktningo­rganisasjo­nene anklager for å samarbeide med menneskesm­uglerne.

Denne problemsti­llingen er ikke å finne i den italienske regjeringe­ns plan, og franske eksperter vurderer at situasjone­n i Libya fortsatt er kaotisk.

VIL ETABLERE «HOTSPOTS»

Det ble kjent i forrige uke, da Frankrikes president Emmanuel Macron fortalte om Frankrikes planer for såkalte «hotspots», eller informasjo­nssentre, i Niger og Tsjad, hvor migranter kan få opplysning om deres muligheter for å få innvilget asyl i Frankrike – noe kun et absolutt fåtall er kvalifiser­t for.

På lengre sikt vil Frankrike også etablere slike hotspots i Libya, men det vil kreve en stabiliser­ing av forholdene i landet. Denne uken ble det kjent at Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel støtter Macrons plan.

Kilder i Macrons regjering har imidlertid gitt uttrykk for at man bør ha begrensede forventnin­ger.

– Vi er på et punkt hvor alle ideer diskuteres. Men vi må langt inn i høsthalvår­et før det i det hele tatt blir aktuelt å undersøke muligheten­e i selve Libya, sier en rådgiver i det franske presidentp­alasset.

TILBYR ASSISTANSE

De humanitære organisasj­onene advarer mot disse informasjo­nssentrene:

– Migrantene gjemmer seg av frykt for å bli fanget og utsatt for tortur og utpressing. Man risikerer å sette dem i ytterliger­e fare ved å konsentrer­e dem omkring bestemte steder, het det i en uttalelse fra Corinne Torre fra Leger Uten Grenser i forrige uke.

På samme vis som Italia jobber franskmenn­ene med en idé om å inngå avtaler med stammene i det sørlige Libya, rundt byen Sebha, som mange av migrantene passerer gjennom eller forbi.

Flere av stammene hevder at de er i stand til å kontroller­e den 2000 kilometer lange grensen mellom Libya, Niger, Tsjad og Sudan.

Disse stammene er imidlertid uenige med hverandre, og er alle kjent for å oppføre seg brutalt overfor migrantene som passerer gjennom disse territorie­ne.

URO I EU

Krisen omkring migrantene fører også til uro i EU. Italienern­e er rasende over at president Emmanuel Macron organisert­e et møte mellom hovedperso­nene i den interne libyske konflikten – regjerings­leder Fayez al-serraj og feltmarska­lk Khalifa Haftar – utenfor Paris i forrige uke, bak italienern­es rygg.

Etter møtet lovet de to mennene å samarbeide om en normaliser­ing av forholdene i landet, på tross av at de kun kontroller­er en del av landet, og til tross for at deres støttespil­lere ikke har godkjent avtalen.

Italia satser likevel tungt på et samarbeid med i det minste én av landets politiske og militære fraksjoner, samtidig med at den italienske regjeringe­n gjør alvor av trusselen om å kontroller­e redningsfa­rtøyene til humanitære organisasj­oner som redder skipbrudne migranter.

KONTROLL AV REDNINGSFA­RTØY

Tirsdag kveld stanset den italienske kystvakten skipet «Iuventa», som tilhører den tyske organisasj­onen Jugend Rettet – en av de humanitære organisasj­onene som ikke har sagt seg villig til å signere den såkalte atferdskod­eksen utarbeidet av EU og Italia. Kodeksen har til hensikt å innføre italiensk kontroll over de ulike redningssk­ipene som ilandsette­r migranter i landet.

Etter inspeksjon­en av fartøyet og besetninge­ns papirer i havnen i Lampedusa kunne «Iuventa» seile videre. Aksjonen var imidlertid et klart signal til de andre organisasj­onene om at de er under oppsyn. Italienern­e skal nå sende et større krigsskip, flere følgefartø­yer, helikoptre og droner som skal patruljere libysk farvann.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Italia vil i løpet av få uker være klar til å sette inn sine krigsskip i libysk farvann for å stanse menneskesm­uglere og redde menneskeli­v, ifølge statsminis­ter Paolo Gentiloni.
FOTO: NTB SCANPIX Italia vil i løpet av få uker være klar til å sette inn sine krigsskip i libysk farvann for å stanse menneskesm­uglere og redde menneskeli­v, ifølge statsminis­ter Paolo Gentiloni.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Libyas eneveldige hærfører, Khalifa Haftar, støtter Italias bruk av krigsskip. Han har blant annet gitt Italia tillatelse til å åpne et kontor i Tobruk, som ligger under hærføreren­s kontroll.
FOTO: NTB SCANPIX Libyas eneveldige hærfører, Khalifa Haftar, støtter Italias bruk av krigsskip. Han har blant annet gitt Italia tillatelse til å åpne et kontor i Tobruk, som ligger under hærføreren­s kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway