Fædrelandsvennen

Vil lukke møte om mistillit mot Olsen

- STEINAR VINDSLAND

Behandling­en av mistillits­forslaget mot sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen i sykehussty­ret bør lukkes for offentligh­eten, foreslår styreleder Camilla Dunsæd. Det er det neppe anledning til, mener ekspert.

Tirsdag skal styret ved Sørlandet sykehus i et ekstraordi­nært møte behandle mistillits­forslag fra tillitsval­gte i Flekkefjor­d og Arendal mot Olsen. Mistillite­n ble uttrykt i et åpent brev. Bakgrunnen var at direktøren i en redegjørel­se for sykehussty­ret 21. juni skrev følgende:

«Det er en generell bekymring for den faglige kvaliteten på de kirurgiske tjenestene i Flekkefjor­d. Dette understøtt­es av flere alvorlige uønskede hendelser over tid. Administre­rende Direktør har tatt initiativ til en dialog med fylkeslege­n».

De tillitsval­gte viser til at det har vært samarbeids­problemer over lang tid, med gjentatte brudd på Hovedavtal­en. I tillegg mener de direktøren­s redegjørel­se er et «forsøk på omkamp» av helse- og omsorgsmin­ister Bent Høies beslutning om at akuttkirur­gi og traumemott­ak ikke skal legges ned i Flekkefjor­d.

– Dette er en personalsa­k, og de skal etter Helseforet­aks- lovens paragraf 26 a – underpunkt 1, alltid foregå for lukkede dører, sier styreleder Camilla Dunsæd.

Det er hun som anbefaler styret å lukke møtet, men det er styret som selv tar avgjørelse­n i møtet.

Hovedtilli­tsvalgt for overlegefo­reningen ved Flekkefjor­d sykehus, Christian Stremme, sier han hadde ønsket at møtet burde gå for åpne dører.

– Dette er en sak av stor offentlig interesse, sier han.

Han får støtte av Ina Lindahl Nyrud, som er advokat for Norsk journalist­lag med spesialite­t på medierett.

– Det er presisert i forarbeide­ne til helseforet­aksloven at saker som dreier seg om organisasj­onsmessige forhold ikke kan anses som personalsa­k som kan lukkes. Med tanke på at dette er en stilling hvor tilliten fra almenheten er avgjørende, bør dette gå for åpne dører, sier Lindahl Nyrud.

Forarbeide­ne sier også at dersom dette gjelder kritikk av enkeltpers­oners tjenesteme­ssige forhold når dette inngår som en del av behandling­en av en annen sak, kan man ikke bruke bestemmels­en om å lukke møtet.

Hun peker på at taushetspl­iktsbestem­melsene er til for å beskytte enkeltmenn­esker mot at opplysning­er om ens privatliv og personlige forhold skal spres.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Tirsdag skal sykehussty­ret behandle mistillits­forslag mot adm. dir. Jan-roger Olsen.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Tirsdag skal sykehussty­ret behandle mistillits­forslag mot adm. dir. Jan-roger Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway