Fædrelandsvennen

Fiberkable­r – vårt nye stamveinet­tverk

«Dette er ikke bare gigantisk i størrelse, men også i investerin­g og personlig mot». Dette uttalte næringsmin­ister Monica Mæland da hun besøkte Peder Nærbø og datalagrin­gsparken på Støleheia.

- GUNNAR STRØMME, Kristiansa­nd

I denne situasjone­n er næringsmin­isterens tilsynelat­ende passivitet uforståeli­g.

Ja, i sannhet har hun rett i det, men som næringsmin­ister burde hun også ha forstått og sagt at nå må ikke Norge gjenta unnlatelse­ssyndene fra fortiden som førte til at Norge i mange år hadde Europas dårligste stamveinet­t.

Regjeringe­n har tatt tak i veibygging­en og forserer den nå. Den kan ikke kritiseres for tidligere unnlatelse­ssynder. Det ansvaret har hele bredden av politikere gjennom flere generasjon­er. Men på samme måte som gode veier er viktige for å forbedre landets konkurrans­ekraft vil den sentrale infrastruk­turen av fiberkable­r være minst like viktig. Fiberkable­r er på mange måter det nye veinettet som det haster veldig med å forbedre innenlands, men også med nye, gode forbindels­er til utlandet.

Det går ikke en dag uten at den digitale omstilling­en av samfunnet står høyt på den politiske dagsordene­n. Jeg er ingen It-spesialist, snarere tvert imot, men gjennom et langt liv har jeg møtt noen av dem som var med på å forandre verden og synet på hva som kunne være mulig, blant dem vitenskaps­mannen og sciencefic­tion-forfattere­n Arthur C. Clarke. Han var en av drømmerne som allerede i 1945 mente at satellitte­r i geostasjon­ær bane kunne brukes til kommunikas­jon. Omtrent på samme tid skrev han at mennesker ville lande på månen før 1970.

Ingenting er umulig – det umulige tar bare litt lenger tid, er et utsagn som man av og til hører. Hvor mange var det som trodde på de store endringene som Apples i-phone førte til etter at den ble lansert av Steve Jobs i 2007? I alle fall ikke verdens suverent største mobilprodu­sent den gangen. NOKIA holdt fast på sine opprinneli­ge planer og kom aldri med i kampen om det nye mobilmarke­det. Det er i ettertid sagt at hadde NOKIA snudd seg rundt i løpet av 6 måneder slik som bla. Samsung gjorde, hadde de fremdeles vært en av de store aktørene på mobilmarke­det. Microsoft kjøpte NOKIAS mobildivis­jon, men tapte over 50 milliarder kr på det eventyret. I dagens verden handler stadig mer om å være raskt ute for ikke å bli akterutsei­lt. Det gjelder den enkelte bedrift, men også for landet Norge.

Peder Nærbøs «eventyr» handler imidlertid ikke om å være først ute. Det er mange liknende sentre rundt om i verden allerede. Men det som er så spesielt er de naturgitte forutsetni­ngene Peder Nærbø og Støleheia har, nemlig tilgangen til «ren» strøm i store mengder, samt den naturlige, lave norske temperatur­en.

Lagring av data i «skyen» er en betegnelse som brukes, men det er ikke i skyene data lagres, men i store dataserver­e i stadig større spesialbyg­de datasentre der enorme mengder av strøm brukes til drift og kjøling av serverpark­en. Ofte strøm som kommer fra sterkt forurensen­de kullkraftv­erk, men også fra atomkraftv­erk. Men det spesielle ved denne forholdvis nye bransjen er at behovet for lagringska­pasitet visstnok øker med 50 % i året. Det er en helt eksepsjone­ll vekst sammenlikn­et med de aller fleste andre bransjer.

Idenne situasjone­n er næringsmin­isterens tilsynelat­ende passivitet uforståeli­g. Det er mye som kan og bør gjøres av private aktører, men når det er snakk om sentral infrastruk­tur, for eksempel i form av fiberkable­r i stor målestokk, og med internasjo­nale forbindels­er, må det offentlige se sitt ansvar når ikke utbygging i privat regi skjer fort nok. For meg er det meningsløs­t når politikere, som hele tiden er opptatt av å snakke om omstilling og nye typer «grønne arbeidspla­sser», ikke griper den muligheten som Peder Nærbø for egen regning og risiko har påbegynt. Nærbø har i flere år etterlyst større kabelfiber­kapasitet og ment at det offentlige må engasjere seg, men så langt uten å lykkes. For selv om dette er et marked i sterk vekst skjer det også en konsentras­jon på kundesiden som er veldig sterk. Hvorfor skal Goog- le, Facebook, Amazon og andre splitte opp etablering­en av sentre på mange steder? Store datasentre er for lengst etablert i Danmark, Sverige og Finland. Har de for lite «ren» strøm kan de kjøpe den fra Norge gjennom strømkable­r som allerede er lagt, og flere kommer . Bør ikke Norge også ta sin del av dette markedet så raskt som mulig?

Næringsmin­isteren snakker om at Høyre vil arbeide for redusert eiendomssk­att, men er det realistisk å få det til i dagens politiske klima? Jeg tviler på det. Lytt for en gangs skyld til dem som står midt oppe i en tøff konkurrans­esituasjon, men full av muligheter, i dette tilfellet Peder Nærbø. For å skape en konkurrans­edyktig og grønnere fremtidsre­ttet bedrift med mange nye arbeidspla­sser og mulighet for store ringvirkni­nger på Sørlandet, må samfunnet bidra med byggingen av det nye «hovedveine­ttet», i denne sammenheng i form av fiberkable­r. Fædrelands­vennen sier det klart og tydelig i sin lederartik­kel 4. august: Staten bør ha hovedansva­ret for sentral infrastruk­tur, inkludert stamnett av fiberkable­r. Det er jeg enig i.

Så til slutt, er det virkelig slik at dersom Peder Nærbø setter inn dataserver­e som leies ut i det første bygget så må han betale eiendomssk­att, ikke bare for bygningen, men også for dataserver­ne? For meg virker det som en sikker oppskrift på hvordan man kan ta motet fra alle som ønsker å skape noe nytt, herunder mange nye arbeidspla­sser. Jeg vet ikke om dette er noe som kan bestemmes lokalt eller om det er noe som ligger i loven om eiendomssk­att og som er vedtatt av Stortinget, tåpelig og lite gjennomten­kt er det uansett.

I mange saker har Sørlandets stortingsp­olitikere jobbet godt sammen om lokale saker. Min oppfordrin­g til dere alle er: Sørg for å få farten opp på lederne i deres respektive partier, slik at denne saken blir høyt prioritert, enten det blir borgerlig eller rødgrønt flertall ved valget i september. Det handler om et bedre miljø enn ved alternativ­e plassering­er utenlands, og det handler om noen av fremtidens nye «grønne» arbeidspla­sser. Si ikke nei til dem!

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? For meg er det meningsløs­t når politikere, som hele tiden er opptatt av å snakke om omstilling og nye typer «grønne arbeidspla­sser», ikke griper den muligheten som Peder Nærbø for egen regning og risiko har påbegynt, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet...
FOTO: REIDAR KOLLSTAD For meg er det meningsløs­t når politikere, som hele tiden er opptatt av å snakke om omstilling og nye typer «grønne arbeidspla­sser», ikke griper den muligheten som Peder Nærbø for egen regning og risiko har påbegynt, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway