Fædrelandsvennen

Fra det ukjente til Vm-helt

For noen måneder siden spurte Karsten Warholm folk på gaten om de visste hvem han var. Ingen svarte rett. – Det skal godt gjøres å ikke vite det nå!

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

– Dette var norsk idrettshis­torie. 400 meter hekk blir gulløvelse­n vår på Bislett de ti neste årene, eller så lenge han holder på, sier Bislett-general Steinar Hoen.

Han var i hundre etter gulløpet til Karsten Warholm.

– Det er det beste jeg noen gang har sett på TV. Jeg så Rodal live da han tok Ol-gull i Atlanta, legger han til.

Hoen kan ikke annet enn å le litt over den forvandlin­gen som har skjedd med tanke på følgende:

– Vi sendte ut Karsten på Karl Johan før siste Bislett Games, for å lage et stunt for arrangøren. Han spurte folk på gaten om de visste hvem Karsten Warholm var. Det gjorde ingen. Etter Vm-gullet i London skal det godt gjøres ikke å vite hvem han er, sier Hoen.

Han nøler ikke med å mene følgende:

– Nå snakker vi om en av de største fri idrettspre­stasjonene noensinne. Karsten er allerede en av de store i norsk friidrett. Det han gjorde var fantastisk, sier den tidligere høydehoppe­ren.

LØPING BETYR MEST PRESTISJE

Han mener også løping ligger langt foran hopp og kast prestisjem­essig.

– Det er første gang en norsk herreløper vinner VM noensinne. Vi har Vm-gull på kvinneside­n til Ingrid Kristianse­n på 10.000 meter, Grete Waitz i maraton, Hanne Haugland i høyde og Trine Hattestad i spyd. Kun spydkaster Andreas Thorkildse­n og kappgjenge­r Trond Nymark har klart det på herresiden.

– Trodde du på medalje?

– Ja, ut fra det han har prestert i sesongen. Han var i medaljestr­iden, og ville ikke vært fornøyd med en fjerdeplas­s.

I ettertid forteller stuntet med Warholm at mye kan skje på kort tid. Det var i mai at folk ikke hadde hørt om Warholm, eller kjente ham igjen.

– Vår hypotese var at etter Bi- slett Games skulle det endre seg, at Karsten skulle bli kjent. Det skjedde. Han vant hos oss og tok den første norske seieren på Bislett siden Andreas Thorkildse­n klarte å vinne spyd i 2010.

PERFEKT LØP

Siden da har historien bare fortsatt, med en foreløpig topp i London-vm.

– Hvordan var løpet sett fra din stue?

– Teknisk gikk han ut knallhardt og traff på 13 steg til og med den 8. hekken. Og så var det over til 15 steg. Da traff han også perfekt på de to siste hekkene, og det gjorde ikke Kerron Clement. Amerikaner­en bommet på den siste hekken. Det var forskjelle­n, mener Hoen om mannen som ble nummer to på Bislett og nummer tre i VM. Hoen synes han ser noe gledelig: – De som blir ordentlig gode, er ofte unge. Thorkildse­n var det da han tok Ol-gull i Athen som 22-åring. Karsten er 21 år, og det var ikke til hinder for at han kunne gå bort og vinne, sier Hoen, som selv tok Vm-sølv som 23-åring.

– Du gleder deg vel allerede til neste Bislett Games?

– Ja, det skal foregå torsdag 7. juni i 2018. Karsten Warholm ga oss den beste reklamen vi kan få.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Karsten Warholms ansikt er nå kjent for de fleste idrettsint­eresserte nordmenn. Slik var det ikke for noen måneder siden.
FOTO: NTB SCANPIX Karsten Warholms ansikt er nå kjent for de fleste idrettsint­eresserte nordmenn. Slik var det ikke for noen måneder siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway