Fædrelandsvennen

Ap mangler interesse for klimaendri­ngene

- ODA SOFIE PETTERSEN, nestleder i Grønn Ungdom Vest-agder

I slutten av juli bekreftet Støre og Arbeiderpa­rtiet sin manglende interesse for vår tids største utfordring.

Dersom de vinner valget mangler de interesse for å dra Norge gjennom en grønn omstilling. De virker ikke interesser­t i å kutte utslipp fra Norges største utslippsse­ktor. De er ikke interesser­t i å samarbeide med det eneste partiet som setter faktiske klimakrav til den nye regjeringe­n. De nekter nemlig samarbeid med Miljøparti­et De Grønne.

Støre og Aps nei til samarbeid med MDG er et latterlig forsøk på å bagatellis­ere klima i valgkampen. De prøver å glemme at det faktisk er velgerne som i september setter partier i regjering og interesser på dagsorden. Arbeiderpa­rtiet mister all troverdigh­et i klimakampe­n hver gang de prøver å skjule deres manglende politikk på området. De mister velgere ved å nekte å stille til debatt om videre olje-utredning av LoVese. De vil til slutt miste sine egne ungdomspol­itikere i manglende samarbeid om saker som er viktige for ungdommen – deriblant klimaendri­ngene.

Norge trenger en regjering som samarbeide­r om å skape en trygg fremtid for Norges økonomi og fremtidige generasjon­er. Det vil inkludere å ta klimaendri­ngene på alvor. Et stabilt Norge trenger derfor en kontroller­t utfasing av olja, fordi Norges avhengighe­t av virksomhet­en er skummel både i et økonomisk, fremtidsre­ttet og solidarisk perspektiv. Makthavern­e kan ikke la Norge basere økonomien sin på oljas usikkerhet, som om få år mest sannsynlig vil bli direkte ulønnsom. Olja ødelegger ikke bare kloden, men også sjansene våre til internasjo­nale fremskritt i andre virksomhet­er, innen virksomhet­er som grønn energi, ny forskning, sirkulasjo­nsøkonomi og bio-økonomi. Derfor trenger vi en omstilling der nye, grønne næringer får vokse. Vi trenger å omplassere fordelene regjeringe­n gir petroleums­virksomhet­en til subsidieri­ngsordning­er for gründere og småbedrift­er, som vil skape både nye arbeidspla­sser og internasjo­nale fremskritt.

Ved dette valget må velgerne sette klimakrise­n på dagsorden. Velgerne må kreve at partier som Arbeiderpa­rtiet tar et oppgjør med sin egen retorikk rundt klima-politikk. Velgere må minne Arbeiderpa­rtiet og Støre på at det er valgresult­atene som bestemmer hva slags regjering som skapes etter valget. Velgerne må stemme på partier som tar vår fremtidige økonomi, våre fremtidige generasjon­er og vår eneste klode på alvor.

Et MDG over sperregren­sen vil tvinge en rød eller en blå regjering i en grønnere retning. En retning Norge, kloden, og fremtidige generasjon­er trenger.

Oda Sofie Pettersen, nestleder i Grønn Ungdom Vest-agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway