Fædrelandsvennen

Voksne stjeler mer enn unge

Kjøpesentr­ene advarer mot ungdom som stjeler for å hevde seg i hemmelige skrytegrup­per på Facebook, men det er voksne som stjeler mest, viser statistikk­en. Butikker har begynt å låse fast de dyreste klærne for å stoppe tyvene.

-

– Mennesker i alderen 36 til 50 år stjeler mest og det er denne aldersgrup­pen som oftest blir tatt hos oss, sier Ola Stavnsborg, sikkerhets­sjef for Olav Thon Gruppen.

Tallene Fædrelands­vennen har fått fra Olav Thon Gruppen viser at godt over 50 prosent av gjerningsp­ersonene er i alderen 3049 år. I tillegg er kvinner er mer represente­rt enn menn.

Vest-agder ligger helt i norgestopp­en når det kommer til eiendomsty­verier, som er samlebeteg­nelse for alle typer vinningskr­iminalitet, som blant annet inkluderer butikktyve­rier.

I Vest-agder var det 23,6 anmelde eiendomsty­verier per 1000 innbyggere i 2016. Det er nest høyest i landet. Bare Oslo ligger høyere, med 39,5 anmeldte eiendomsty­verier per 1000 innbyggere, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å. Og skal vi tro butikkene og vekterne blir tyvene stadig mer utspekuler­te.

– Det vi kan si er at tyvene bruker mer og mer kreative metoder, sier Gentian Shabanaj, vekter og objektlede­r i Nokas på Sandens kjøpesente­r i Kristiansa­nd.

– De er jo så frekke. Jeg begriper ikke hvordan enkelte får det til, sier Wenche Klami, butikkmeda­rbeider på Vic.

BEKYMRET

Selv om de godt voksne stjeler mest er det ungdommen som er hovedfokus hos politiet. Og den siste tiden har en bekymrings­melding om en ny stjeletren­d blant ungdom blitt hyppig delt blant kjøpesentr­e, ungdomssko­ler og butikker i fylket på sosiale medier. Det bekrefter flere av bedriftene og skolene Fædrelands­vennen har vært i kontakt med.

I bekymrings­meldingen beskrives fenomenet «Trashing» som handler om at ungdom stjeler for å hevde seg i hemmelige skrytegrup­per på Facebook. For å bli med i slike grupper må medlemmene vise at de har stjålet. Ifølge meldingen kommer ungdom ofte samlet inn i butikkene, noen for å stjele, mens andre skal være vitner og dermed legge dem inn i gruppen.

Problemet skal være størst blant jenter og blant elever i 7.– 9. trinn.

Stavnsborg sier at Olav Thon Gruppen mottar en lignende melding hvert eneste år.

Heller ikke Ådne Mauritzen,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway