Fædrelandsvennen

Lotte ønsker å gjøre en forskjell

18-åringen Lotte Flatøy valgte å gi blaffen i det rundt seg og ville være seg selv – inkludert at hun sitter i rullestol. Det gjør hun i sin personlige Youtube-blogg.

- TEKST: JULIE SØRENSEN MOLVIK julie@krsby.no

I Youtube-videoen «tar et oppgjør med press – skal gjøre en forskjell» tar Hånes-jenta et oppgjør med presset fra samfunnet, skole, venner, familie, utseende og kropp.

– Helt fra begynnelse­n var jeg veldig opptatt av at jeg ville fremme noe positivt med Youtube, jeg ville ha et budskap. Og så har jeg veldig lenge vært skeptisk til å være åpen om rullestole­n. Men så ble jeg lei av hele greia – både presset blant unge og å være så lukket om at jeg sitter i rullestol, forteller Lotte Flatøy.

I rundt fem år har hun blogget. Youtube har vært en satsing det siste året. Interessen kom da klassekame­ratene begynte med ulike fritidsakt­iviteter. Da hun har diagnosen AMC, som gjør at hun blant annet sitter i rullestol, fant hun sin vei – nemlig blogging og fotografer­ing. Nå går hun på medier og kommunikas­jon på Tangen videregåen­de og starter til høsten på tredje året.

Den sprudlende 18-åringen bor hjemme på Hånes med faren Alexander, stemora og hennes to lillesøstr­e. Moren bor i Oslo, hvor også hun har tilbrakt noen år.

– Jeg har alltid vært glad i å dele. Pappa pleide å si at jeg snakket så mye i forhold til alle andre, forteller hun med et smil.

– HAR NOK KJENT På PRESSET

– Hun har stor omtanke for folk rundt henne, og liker å glede andre med latter og fine ord, så humøret har hun nok etter faren, hehe, sier pappa Alexander Flatøy.

Han forteller om en sterk jente, som til tross for at tøffe opplevelse­r i livet, alltid har gjort det hun kan for å være selvstendi­g.

– Det at Lotte er åpen om diagnosen sin offentlig, synes jeg bare er bra. Hun har nok kjent på presset fra mange kanter opp gjennom årene, men hun har kommet godt ut av det selv om hun er avhengig av rullestol. Det viktigste er at hun selv aksepterer begrensnin­gene og hindre som møter henne i hverdagen, forteller han.

– IKKE STOLEN På BILDER

Selv om ikke følger-skaren til Lotte er så stor, har hun over lang tid unnlatt å fortelle om diagnosen sin.

– Jeg har hatt veldig lyst i hele år, til å bare gi slipp på alt og være meg selv. I videoen tok jeg endelig det valget. Jeg har tidligere nevnt på bloggen at jeg sitter i rullestol, men jeg har bevisst ikke vist hendene mine siden de er litt annerledes, og jeg tar ikke med rullestole­n på bilder. Men jeg prøver å presse meg selv mer og mer, forteller hun.

Lotte har den medfødte diagnosen AMC, som står for Arthrogryp­osis multiplex congenita. Hun har hele livet vært avhengig av rullestol.

– Hvordan er det å leve med denne diagnosen?

– Det er der litt av presset kommer inn. For min del klarer jeg meg helt fint på egen hånd. Men når jeg setter meg selv opp mot andre, så kommer presset, forteller hun.

Hun nevner ting som å måtte vente på heisen mens de andre tar trappa, eller at alle på bussen må vente fordi bussjåføre­n må ta ut rampen. I tillegg får hun ofte blikk på gata.

– Jeg merker jo at folk i byen stirrer litt ekstra, selv om vi er i 2017. Men nå som jeg har blitt eldre, tenker jeg at det ikke er noe å bry seg om. Jeg kjenner det er viktig for min del å ta et oppgjør med presset, og ikke sammenlign­e meg med andre hele tiden.

YOUTUBE SOM JOBB

Youtube har med årene blitt et levebrød for mange. En av favorittka­nalene til Lotte er den engelske youtuberen Zoella, eller Zoe Sugg som er hennes ekte navn. Hun har 11,8 millioner følgere på hovedkanal­en sin.

– Hva håper du å oppnå med kanalen din på Youtube?

– Drømmen er jo å leve av blogg og Youtube. Jeg vil spre glede og vise at det ikke er så viktig å bry seg om hva andre tenker, forteller hun. Men uansett hva som skjer med blogg og Youtube, så har Lotte planer om å ta lærerutdan­nelse ved Universite­tet i Agder.

Vil inspirere

Med sine positive holdninger til livet, håper Lotte å nå ut med budskapet sitt gjennom sine sosiale medier.

– Folk kan se at selv om jeg sitter i rullestol, så bryr jeg meg ikke så veldig. Jeg har det fortsatt veldig fint. Selvfølgel­ig har jeg mine kamper, men det har alle. Noen føler de har for store lår, andre føler magen er for stor – alle har noe de ikke er fornøyd med.

Hun mener unge må slutte å bry seg om andres meninger.

– Selvfølgel­ig sier jeg ikke at jeg har mer enn dem, men når jeg har et veldig synlig handikap og det synes godt på hendene mine, håper jeg at det kan være en tankevekke­r for andre. Litt sånn «oi, hun velger å drite litt i hva andre tenker, kanskje jeg også kan det», sier hun energisk.}

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Hånes-jenta ønsker å gjøre en forskjell med sin Youtube-kanal. Budskapet er å ikke bry seg om hva andre rundt deg tenker og mener.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Hånes-jenta ønsker å gjøre en forskjell med sin Youtube-kanal. Budskapet er å ikke bry seg om hva andre rundt deg tenker og mener.
 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? – På bloggen har jeg ikke ville vise at jeg sitter i rullestol eller har annerledes hender, men framover vil jeg være mer åpen om det, sier Lotte Flatøy.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK – På bloggen har jeg ikke ville vise at jeg sitter i rullestol eller har annerledes hender, men framover vil jeg være mer åpen om det, sier Lotte Flatøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway