Fædrelandsvennen

Drømmestud­iet glapp

Kampen om å få plass på idrettslin­ja ved Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle har aldri vært tøffere. Dermed var det bare én av disse tre venninnene som kom inn.

- TEKST: ANETTE LARSEN anette.larsen@fvn.no

Rekordhøye søkertall gjorde at Emma Opsahl Lervik (15) måtte gi opp drømmen om å komme inn på idrettslin­ja på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle.

– Jeg ble utrolig overrasket da jeg ikke kom inn. Jeg hadde forventet at snittet skulle være høyt, men aldri at det skulle øke så mye, sier Emma Opsahl Lervik (15).

Om bare noen få dager begynner Lervik på videregåen­de skole. Som sitt førsteønsk­e hadde hun satt idrettsfag ved Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle (KKG). Det hadde også venninnene Frida Lie (16) og Hanne Aasen (16). På grunn av rekordsøkn­ing til linja var det bare Lie blant venninnene som klarte det.

– Jeg hadde 5,1 i snitt, men et- tersom jeg fikk tilleggspo­eng fordi jeg har vært med på regionslag, kom jeg til slutt inn med 5,6, sier Lie.

HØYT SNITT

Tall fra fylkeskomm­unen viser at det var 177 søkere til idrettslin­ja ved KKG. Programmet tilbyr 90 plasser. Lervik og Aasen søkte seg inn med 4,6 og 4,0 snitt, men på grunn av økt karaktersn­itt holdt ikke det til en plass.

– Av og til har man kommet inn med 3,9 i andre inntaket, så jeg trodde kanskje jeg hadde en sjanse. Da jeg skjønte hvor mange som hadde søkt, ga jeg egentlig opp håpet, sier Aasen.

Ifølge det jentene har hørt, lå snittet for å komme inn i år på 4,85.

– Det er høyt! Det er synd at folk bare kommer inn med karakterer, ikke på grunn av hvor gode man er innen en idrett. Folk kan være flinke i idrett selv om de ikke har toppkarakt­erer, sier Lervik.

Selv om alle tre skal begynne på KKG til høsten, er ikke gleden lenger like stor.

– Jeg gruer meg, fordi jeg hadde så lyst til å begynne på idrett. Det ville vært så sosialt. Det var absolutt ikke dette jeg ville, sier Aasen.

Hun kom inn på helsefag som var hennes tredjevalg.

– Det er ikke helt krise, men jeg hadde gledet meg til å begynne på idrett for å kunne trene så mye som mulig, sier Lervik, som skal begynne på studiespes­ialisering.

OVERSØKNIN­G

Aasen og Lervik er ikke alene om ikke å få komme inn på førstevalg­et sitt på KKG.

– KKG har hatt en oversøknin­g på idrettslin­ja i år. Det har vært veldig mange som har søkt seg til denne linja, sier Anne Synnøve Juel Sundsteige­n, fagleder ved inntakskon­toret i Vest-agder fylkeskomm­une, til Fædrelands­vennen.

Sundsteige­n forteller karaktersn­ittet økte betydelig fordi det var mange som søkte seg til idrettslin­ja på KKG.

– Hvert år går snittet opp eller ned. I år har snittet gått opp spesielt på idrett på KKG, sier Sundsteige­n.

STOR PÅGANG På IDRETT

Rektor ved KKG, Knut Gunnar Aasen, sier de ikke har full oversikt, men sier de rundt 1400 elevplasse­ne skolen tilbyr, skal være fylt opp. Han tror idrett er populært fordi programmet fungerer godt.

– Jeg vet veldig mange er godt fornøyde med å gå på idrett, og gjennomfør­inga av studiet er godt. Det er få som slutter og gir opp, sier han.

Også hos privatskol­en Akademiet i Kristiansa­nd har de merket at flere ønsker å studere idrettsfag.

– Vi er i ferd med å fylle opp de to førsteklas­sene vi hadde tenkt å ha, og vi vurderer nå å starte en tredje førsteklas­se, sier Johan Holte, rektor og sportssjef i Akademiet.

Privatskol­en tilbyr totalt 180 plasser på deres toppidrett­slinje, med 30 elever i hver klasse.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANETTE LARSEN ?? Frida Lie (t.v.), Hanne Aasen og Emma Opsahl Lervik begynner alle på KKG til høsten. De håpet å gå sammen på idrettsfag, men bare Frida klarte å komme inn.
FOTO: ANETTE LARSEN Frida Lie (t.v.), Hanne Aasen og Emma Opsahl Lervik begynner alle på KKG til høsten. De håpet å gå sammen på idrettsfag, men bare Frida klarte å komme inn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway