Fædrelandsvennen

Kamp om ordførerkj­edet

Arbeidet med å finne ny ordfører er allerede i gang i Iveland. Kampen står mellom 35 år gamle Berit Hauan og 68 år gamle Brynjulf Aagesen.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Arbeidet med å finne ny ordfører er allerede i gang i Iveland. Kampen står mellom Berit Hauan (Sp) og Brynjulf Aagesen (KRF).

– Når eller hvis jeg kommer på Stortinget, bør Iveland, av hensyn til kommunens beste, ha klar en etterfølge­r i god tid. Derfor har jeg satt litt fart på prosessen, sier ordfører GroAnita Mykjåland (Sp).

Hun avviser at det er fordi hun ønsker å utpeke sin egen etterfølge­r og ta makten med prosessen.

To kandidater peker seg ut, og er allerede lansert av sine respektive partier:

Senterpart­iets Berit Hauan. Hun sitter i kommunesty­ret, er 35 år og jobber som leder for flykninget­hjenesten i Evje og Hornnes.

Krfs Brynjulf Aagesen. Han er 68 år gammel, pensjonert trygdesjef og var ordfører fra 987 til 1995.

❞ Når eller hvis jeg kommer på Stortinget, bør Iveland, av hensyn til kommunens beste, ha klar en etterfølge­r i god tid.

GRO-ANITA MYKJÅLAND (SP), ordfører i Iveland

VANT VALGET

Aagesen vant egentlig valget for to år siden, men nektet da å bli ordfører. Han gjorde et brakvalg og kom inn med seks representa­nter i det 17 representa­nter store kommunesty­ret. Sp gikk tilbake til fem.

Aagesen vant på motstand mot kommunesam­menslåing, som Sps Gro-anita Mykjåland den gang var for.

– Nå har vi fått til bred enighet i Iveland i mange spørsmål – og kampen om å bestå som egen kommune er sikret. KRF vil ha egen kandidat, og jeg er klar denne gang. Sp kan jo ikke ha monopol på ordføreren, sier Aagesen, som samtidig er opptatt av å få fram at han ikke har noen stor prestisje i saken.

– Egentlig er jeg jo for gammel til dette, sier han.

– VI BLIR ENIGE

Berit Hauan sier ordførerva­lget kom noe tidlig i forhold til personlige planer og politiske ambisjoner, men at hun er klar siden Sp har spurt henne.

– Men dette enes vi om i Ive-

land-politikken. Jeg er klar hvis kommunesty­rets flertall vil ha meg, sier hun.

Ordfører Mykjåland sier det står mellom en ung fremadstor­mende, dyktig jente og en eldre, politisk erfaren og dyktig mann.

– Dette blir vi enige om til beste for Iveland. Jeg forutsette­r at kommunesty­ret stiller seg bak den som flertallet vil ha. Drøftinger er ikke i gang, men vi kommer fram til en løsning, sier hun.

AASEN IKKE AKTUELL

Varaordfør­er Sig Tove Aasen sier KRF samarbeide­r med Høyre, Venstre og Frp i et valgteknis­k samarbeid og flertall. Derfor mener hun mye gir seg selv.

– Jeg er ikke kandidat. Ap har ikke oppslutnin­g som gjør det naturlig å kreve ordfører, sier hun.

Venstres Odd Håvard Dahle sier hans parti ikke har diskutert ordfører-valget ennå. Han ser det naturlig at Aagesen blir ordfører, hvis han selv vil.

PS: Vennesla er den andre kommunen som kan oppleve ordførersk­ifte etter stortingsv­alget. Torhild Bransdal er på andreplass på Krf-listen i VestAgder. Der krever KRF at partiet beholder ordførerve­rvet. Vi har tidligere skrevet at valget da fort vil stå mellom de to nye kommunesty­rerepresen­tantene Raymond Bærø og Nils Olav Larsen og muligens gruppelede­r Daniel Bakken.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Brynjulf Aagesen (68) kan bli Ivelands neste ordfører.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Brynjulf Aagesen (68) kan bli Ivelands neste ordfører.
 ?? FOTO: FINN TERJE UBERG ?? Berit Hauan (35) kan bli Ivelands neste ordfører.
FOTO: FINN TERJE UBERG Berit Hauan (35) kan bli Ivelands neste ordfører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway